Najbolji filmski plakati Jugoslaviije na jednom mestu… Otvorena izložba “Tragovi jednog vremena”

0
1030
Filmski plakati/Photo: FCS
Oglasi

Izložba “Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979”  otvorena je sinoć, 5. maja, u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Na izložbi je predstavljen 41 filmski plakat iz perioda od 1970. do 1979. godine, iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije. Izložba će trajati do 10. jula u Filmskoj galeriji KCB-a, odnosno u holu Dvorane Kulturnog centra.

Na izložbi su prestavljeni plakati koji su urađeni za popularne ratne spektakle, kao što su “Sutjeska” Stipe Delića, “Užička republika” Žike Mitrovića, “Partizanska eskadrila” Hajrudina Krvavaca, kao plakat filma “Valter brani Sarajevo”, takođe u režiji Krvavaca, najgledanijeg jugoslovenskog filma, koji predstavlja vrhunac “jugo-vesterna”.

FCS
FCS

U izboru su se našli i plakati za filmove “Crveni udar” (Predrag Golubović), “Dvoboj za južnu prugu” (Zdravko Velimirović), “Okupacija u 26 slika” (Lordan Zafranović), “Izdajice i ratni zločinci” (Stole Janković), baš kao i plakati za filmove “Nokaut” (Boro Drašković), “Ljubavni život Budimira Trajkovića” (Dejan Karaklajić), “Čovek koga treba ubiti” (Veljko Bulajić)…

– Sa sedamdesetima počinje etabliranje masovne kulture u Jugoslaviji, dok se istovremeno profilišu prve filmske, muzičke, sportske i televizijske zvezde  – piše u tekstu dr Jovana Čekića, napisanom za katalog izložbe.

FCS
FCS

Kako se dalje nastavlja:

– Ukoliko je u početku u pitanju dominantno simbolički kapital, sa približavanjem masovne zabave medijskim standardima Zapada, počinju se jasno ocrtavati prvi obrisi  celebrity kulture. U tom trenutku nove filmske zvezde i poznati iz različitih registara masovne kulture pripremaće tlo za buduće kapitaliste ekonomije pažnje – piše dr Jovan Čekić.

FCS
FCS

Pristupi koji kombinuju minimalni grafički postupak i lice popularnih glumaca može se uočiti na plakatima za filmove “Žuta” (Vladimir Tadej), “Burduš” (Mića Popović), “Paviljon 6” (Lučijan Pintilije)…

Neka rešenja donose samo crtačku bravuroznost ostajući minimalna kao što je slučaj sa “Beštijama” (Živko Nikolić), “Derviš i smrt” (Zdravko Velimirović) ili “Bube u glavi” (Miša Radivojević).

FCS
FCS

Planirano je da izložba “Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979” posle Beograda obiđe i druge gradove u Srbiji, baš kao što je bio slučaj sa izložbom “Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1945-1970”.

FCS
FCS
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime