Najbolja britanska pesma svih vremena po Martinu Skorsezeu… O jednoj ženi je, naravno

0
402
Oglasi
Martin Skorseze/Photo: YouTube printscreen
Martin Skorseze/Photo: YouTube printscreen

Redatelj Martin Skorseze oduvek je bio veliki ljubitelj muzike koja je, neizbežno, bila i ostala deo njegove filmske karijere. Naime, on je proizveo nekoliko muzičkih filmova koji spadaju u klasike kao što su “Poslednji valcer“ (The Last Waltz) i “Bob Dylan: Bez povratka kući” (No Direction Home) a u klasike spadaju i scene kao što je ona u filmu “Dobri momci” (Good Fellas)  kada koristi pjesmu “Jump into Fire” grupe Metallica ili pesmu “Gimme Shelter” The Rolling Stonesa koju je koristio u nekoliko svojih filmova.

SKORSEZE SNIMA BIOGRAFSKI FILM O DŽERIJU GARSIJI I GRATEFUL DEAD

Sada je Skorseze objavio kako postoji punk pesma koju toliko obožava da je nazvao “najvećom britanskom rock ‘n’roll pesmom” svih vremena. To je pesma “Janie Jones” grupe The Clash, njegovog omiljenog benda, koja je objavljena na njihovom debitanstkom albumu iz 1977. godine.

Dženi Džons/Photo: printscreen
Dženi Džons/Photo: printscreen

Taj album se i danas smatra jednim od najboljih punk albuma svih vremena. “Janie Jones” je pesma koju je napisao Džo Stramer kako bi odao počast istoimenoj pevačici koja je u sedamdesetim godinama bila slavna po organizovanju seks zabava u svojoj kući. Ona je uhapšena, a posle izlaska iz zatvora postala je punk ikona upravo zbog uticaja te pesme i celog albuma. Dženi Džons, pravim imenom Marion Mičel, tada je rekla kako joj je tom pjesmom Stramer vratio dignitet umetnice.

MARTIN SKORSEZE SNIMA DOKUMENTARAC O MUZIČKOJ SCENI NJUJORKA SEDAMDESETIH

Skorseze je koristio pesmu “Janie Jones” u jednom od svojih manje uspešnih filmova “Između života i smrti” (Bringing out the Dead) iz 1999. godine sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi.

HL/Izvor: nacional.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime