“Muzički dinar” moraju da plaćaju i prodavci računarske opreme… Treba li i hoće li?

0
287
Prodavnica računara PC Shop/Photo: shutterstock
Oglasi

“Da li je neko dobio čudne fakture od udruželja muzičara SOKOJ?”

Ovo pitanje postavio je na Facebook grupi Ja, preduzetnik, vlasnik jedne radnje koja se bavi servisom i prodajom računara, kome je stigla faktura za naplatu od SOKOJ-a.

Srpskim muzičarima stižu tantijeme iz BiH… SOKOJ i AMUS održali sastanak u vezi sa poboljšanjem realizacije međusobnih obaveza

“Niti me je ko od njih kontaktirao ikada, niti sam ja njih, niti su mi pružali neku uslugu, niti ja njima. Nego tako, samo mi poslali fakturu. Ni dobar dan, ni doviđenja”, napisao je on.

Njemu je, naime, stiglo obaveštenje sedeće sadržine – posebna naknada – po tarifi – spoljašnji hard diskovi (50 KD) 1 odsto od 53.925,71.

U pitanju je naplata takozvanog “muzičkog dinara” koji je zapravo više “umetnički dinar”, koje od skora prodavci plaćaju na uređaje koji potencijalno mogu biti nosači zvuka, slike i teksta.

Dejan Manojlović, direktor Sokoja: Naplata autorskih prava sa digitalnih servisa porasla pet puta…

Naime, izmenama Uredbe o utvrđivanju liste tehničkih uređaja i predmeta za koje postoji obaveza plaćanja posebne naknade nosiocima autorskog i srodnih prava, ova lista je proširena.

Lista uređaja za koje se plaća naknada SOKOJ-u:

Na novoj listi našli su se i uređaji sa integrisanim hard diskom kao što su desktop računari, laptopovi, televizori sa hard diskom, DVD plejer sa mogućnošću snimanja i sa hard diskom, Blu-ray plejer sa mogućnošću snimanja i sa hard diskom, zatim tableti, ali i pametni telefoni.

Pitanje je da li će prodavci prihvatiti na sebe ovu taksu, koja iznosi 1 odsto plaćene cene uređaja, ili će za toliko povećati njihovu prodajnu cenu i trošak na taj način prebaciti na kupce.

Dejan Manojlović najavio važne promene u Sokoju: Ostajaće više novca za autore…

Iz SOKOJ-a su u više navrata istakli da je plaćanje ove naknade uobičajeno u većini zemalja Evropske unije (EU) u kojima je razvijena svest o autorskim i srodnim pravima.

Naknadu će plaćati uvoznici i proizvođači ovih uređaja i nosača zvuka, slike i teksta, a prikupljeni novac raspoređivaće se svima koji su uključeni u proces stvaranja nekog autorskog dela, bilo da su u pitanju fotografi, režiseri, književnici, prevodioci,pevači, instrumentalisti, glumci.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime