MTV je rođen pre tačno 36 godina, uz “Video Killed the Radio Star”… Da li je vreme za novu veliku stvar u domaćoj video produkcij?

0
260
Oglasi
MTV/Printscreen
MTV/Printscreen

 

Pojam muzičkih video spotova ni u svetu nije bio poznat pre 1980. Mnoge slavne pesme su ga naknadno dobile, a primer pre nekoliko dana objavljenog prvog videa jedne domaće antologijske teme, možda je početak zanimljive ideje.

Kada je 1. 8. 1981. godine, uz premijeru jednog sasvim novog televizijskog projekta, MTV, kao prvi pušten video za pesmu grupe The Buggles “Video Killed the Radio Star” (singl iz 1979.), posle toga u muzičkom svetu ništa više nije bilo kao pre i danas je nezamislivo objaviti novi album bez makar nekoliko video spotova.

Stotine klasika iz baštine pop i rok muzike nekadašnje Jugoslavije u svoje vreme nisu ni mogli da imaju video spotove u današnjoj formi. Popularnost planetarnih video kanala i trajna popularnost tih brojnih starih pesama motivišu publiku da sami kreiraju njihove spotove – najčešće samo uz jednu fotografiju za ilustraciju.

Pre nekoliko dana smo, međutim, u produkciji CMC televizije dobili prvi oficijelni video spot iz 50 godina duge karijere Krunoslava Kiće Slabinca, za pesmu “Zbog jedne divne crne žene”, objavljenu na singl ploči 1972. u izdanju Jugotona.

Pesma nije samo već u to vreme proglašena jednom od nalepših ljubavnih tema ikada, nego traje i danas, pa će profesionalno urađeni spot sigurno naći svoju publiku.

Zar to nije sjajna ideja i novi izazov – da se na isti način postupi sa nizom slavnih pesama koje nikada nisu dobile video format.

To jeste puno teže nego dobiti gotove nove spotove, koje izvođači uglavnom sami finansiraju i presrećni su kad god im to televizije vrte, ali CMC je pokazao da zaroniti u staro blago vredi truda.

HL/Izvor: Glas.ba

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime