Misterija Bajagine promo ploče iz 1985. godine… Konačno otkriveno šta se nalazi na čudnom računarskom zapisu na B strani singla

0
327
Oglasi
Belgrade Beer Fest Bajaga i Instruktori
Belgrade Beer Fest Bajaga i Instruktori

Ukoliko ste, nekim slučajem, vlasnik promotivnog singla za drugi album grupe Bajaga i instruktori iz 1985. godine, možda ste primetili nešto neobično na njemu…

Naime, na B strani promotivnog singla za album “Sa druge strane jastuka” se nalazi “Kompjuterska informacija za Sinclair Spectrum”, a ukoliko tada niste imali kompjuter, niste mogli da znate šta ovaj zapis sadrži.

Sada su, međutim, programeri rešili da razotkriju ovu misteriju Bajagine ploče i podele je sa svima.

“Malo digitalne arheologije iz analognog doba… Bajagin poklon singl iz 1985. Godine je na B strani imao “Kompjutersku informaciju za Sinclair Spectrum”. Kako nigde nismo našli šta je ustvari to, prijatelj je digitalizovao taj zapis i poslao mi ga na dekodiranje “ napisao je na Tviteru Marko Šolajić, koji je u nizu tvitova opisao kako je to izgledalo.

 

– Program je prebačen sa dva različita primerka ploče, ali ni jedan bez obrade nije mogao da se učita od početka do kraja, greška se uvek javljala na oko 70% što je verovatno uzrokovano greškom u samoj proizvodnji ploče, a i matrica nije bila centrirana pa je signal “lelujao”.

Ove greške u proizvodnji ploče su se manifestovale kao greške na nivou bitova, jedan bit viška i dekodiranje ne uspe. Raznim audio filterima i obradom uspeo sam da program dekodiram namenskim softverom tako da prvi deo ne valja, ali zato drugi deo valja.

Kombinovanjem ovih delova u hex editoru, a znajući tačnu dužinu programa (iz njegovog zaglavlja) konačno sam dobio program koji se bez greške mogao učitati – napisao je on i podelio snimak sa YouTubea na kojem se vidi šta se dešava kada se pokrene progam.

HL/Izvor: zanimljivostidana.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime