Miramax tužio Tarantina jer želi da proda delove scenarija “Petparačkih priča” kao NFT

0
260
Oglasi
Pulp Fiction/Photo: promo
Pulp Fiction/Photo: promo

Kventin Tarantino odlučio je da se ukrca u voz zvan prodaja umetničkih dela kao NFT, pa je objavio kako će na NFT aukciju dati sedam scena iz originalnog scenarija filma “Petparačke priče” koje su kasnije izbačene iz filma.

TO NE BI BIO TAJ FILM… OTKRIVENO KO JE USTVARI TREBALO DA GLUMI U “PETPARAČKIM PRIČAMA” – NEMA NI TRAVOLTE NI UME TURMAN

Pritom, te scene su rukom napisane, pa imaju dodatnu umetničku vrijednost. Ali, tome se suprotstavila kompanija Miramax, producent filma “Petparačke priče”, koja tvrdi da su oni vlasnici filma pa tako imaju sva prava na njegovo objavljivanje, pa i na objavljivanje delova scenarija. I zato su prošlog meseca odlučili da podignu tužbu protiv Tarantina jer on, po njima, krši potpisani ugovor.

Da podsetimo, prodaje umetničkih video uradaka kao NFT (non-fungible token odnosno nezamenjivi token) u poslednjih godinu dana doneli su milione “savremenim umetnicima” i ulagačima u digitalnu umetnost. Kako je to digitalna imovina onda joj se možete diviti samo preko ekrana, a svaki NFT token odnosno digitalno umetničko delo, je jedinstven.

WTF JE NFT? BUDUĆNOST ILI TRENUTNI HYPE… ŠTA DONOSI MUZIČARIMA, A ŠTA PUBLICI?

U odgovoru na tu tužbu Tarantino tvrdi kako je kompanija Miramax, koja ima nove vlasnike, odlučila da ugrize ruku koja je godinama hranila pa je podigla tužbu koja nije utemeljena. Naime, osnivači kompanije Miramax su braća Harvi i Bob Wajnstin koji su 1994. producirali “Petparačke priče” pošto su brojne druge kompanije odbile da finansiraju taj film. To je bio početak njihove dugogodišnje saradnje s Tarantinom. Posle ulaska u finansijske dubioze kompanija Miramax je prodata a Bob i Harvi su osnovali novu kompaniju Weinstein Co.

HL/Izvor: nacional.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime