Miloš Grozdanović – dobitnik Nagrade “Slaviša Nikolin Živković” za 2019. godinu

0
281
Photo: pixabay.com
Oglasi

Žiri književne nagrade Slaviša Nikolin Živković, koju pod pokroviteljstvom Grada Niša dodeljuje Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, odlučio je da ovogodišnju nagradu dodeli Milošu Grozdanoviću za rukopis romana “Herceg Polanski – Usmeni ispit iz kreativnog pisanja”.

Miloš Grozdanović nagrađen je za originalni pripovedački postupak i vešto ispričanu priču o događajima koji su “bili inicijalna kapisla za mnoga dešavanja, koja su odredila sudbinu 20. veka”. Iz različitih vizura, posredstvom zapisa, pisama, ispovesti i svedočenja mnogih ličnosti koje su na bilo koji način bile u vezi sa glavnim akterima atentata na austrougarskog prestolonaslednika, autor na svoj način razrađuje klasičnu tezu o počiniocu ubistva čistih pobuda i žrtvi koja je izazivala zlo.

– “Herceg Polanski – Usmeni ispit iz kreativnog pisanja” predstavlja uspešan književni eksperiment, u okviru koga se u postmodernističkom ključu vešto spajaju različite žanrovske forme i književne vrste – Saopštio je žiri koji čine Ivan Cvetanović, Velimir Ilić i Goran Živković Gorki.

Miloš Grozdanović, rođen je u Nišu 1984. godine. Do sada je objavio romane “Yugo” (2009), “Uzrok smrti ne pominjati, ni u crkvenim knjigama, ni u molitvama” (2011) i “Mali roman o Konstantinu Velikom” (2013).

U saradnji sa dramskim piscem Nebojšom Romčevićem 2014. godine uredio je zbirku priča “Grubb stories 2”, a njegove priče prevedene su na bugarski jezik.

Slaviša Nikolin Živković/ Photo: Promo (Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša)

Osim skretanja pažnje na autora i njegovo delo, koje je stručni žiri ocenio kao umetnički najvrednije, ova književna nagrada nastoji da sačuva uspomenu na niškog pisca čije ime nosi i njegovu zaostavštinu, koja predstavlja izuzetan doprinos srpskoj književnosti.

Slaviša Nikolin Živković, zvani Šaka, bio je roker po vokaciji, pesnik po opredeljenju, vagabund i klošar, svetski putnik bez overenog pasoša, ranoranilac-ribolovac, zen-učitelj, radnik u trećoj smeni, savremenik Harolda Fostera, prijatelj Rajnera Fasbindera, De Sadov lični kritičar, čovek koji je uživo gledao Ben Belu i Josipa Broza u blindiranoj limuzini, džin u zaturenom cirkusu, sparing partner Majka Tajsona, majstor za poluprovodnike, bitnik, veliki stvaralac i vizionar.

Objavio je pesme “Tor za šugavu ovcu “(Gradina, 1979. i Niški kulturni centar, 2004), priče “Grimase” (Vidici, 1988. i Niški kulturni centar, 2003), roman “Palikuća” (Gradina, 1991. i Niški kulturni centar, 2004), eseji “Čudni šumar” (Studentski kulturni centar, 1991. i Niški kulturni centar, 2004), a posthumno su objavljene priče iz zaostavštine “Štenad” (Niški kulturni centar, 2006).

Podsećamo, književnu Nagradu Slaviša Nikolin Živković dodeljuje Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša od 2017. godine pod pokroviteljstvom Grada Niša i sastoji se od povelje i objavljene knjige dobitnika. Dosadašnji laureati nagrade su Zoran Pešić Sigma i Stana Dinić Skočajić.

Dodela nagrade za 2019. godinu biće priređena na svečanosti u Nišu do kraja ove godine.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime