Mi smo na putu, mi pravimo put… 4. Dok’n’Ritam od 13. do 16. juna u Beogradu

0
260
Oglasi
Photo: Promo (DnR)
Photo: Promo (DnR)

Četvrti festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam održaće se u Dorćol Platzu, u Domu omladine Beograda i Domu kulture Studentski grad od 13 do 16. juna.

Moto ovogodišnjeg, četvrtog izdanja festivala glasi – Mi smo na putu, mi pravimo put. Stihovi Milana Mladenovića precizno opisuju program i atmosferu koju nosi DnR #4.

Filmovi koji će biti na programu  tematski su povezani značajem pojma putovanja u životu muzičara i iskustvima koja ona donose. Sa druge strane, pravljenje sopsvenog puta, ne odustajanje od pomeranja granica, jeste uvek prisutna ideja, vanvremenska, svakodnevna inspiracija za umetnike.

Borderland Sountrack/ Photo: Promo (DnR)
Borderland Sountrack/ Photo: Promo (DnR)

Festivalsku uvertiru ove godine činiće  tribina Borderland Soundtrack, gde će prisutni sa autorkom i gostima razgovarati o istoimenoj dokumentarnoj tv seriji nedavno emtovanoj na RTS.

Zvanično otvaranje festivala obeležiće regionalna premijera filma “A Dog Called Money”. Reč  je o dokumentarcu, prikazanom na Berlinalu, koji predstavlja PJ Harvie u svetlu trenutka sadašnjeg – saznajemo okolnosti pod kojima je nastao njen novi album inspirisan putovanjem kroz Afganistan, Kosovo i SAD.

PJHarvie, A Dog Called Money/ Photo: Promo (DnR)
PJHarvie, A Dog Called Money/ Photo: Promo (DnR)

Ove godine se za dve nagrade takmiči deset filmova u međunarodnoj konkurenciji, koji će uglavnom biti premijerno prikazani u Srbiji.

Publika će moći da pogleda filmove o prvom albumu grupe Laibach, Vladi Kreslinu, Marku Rejniju, putovanju bendova kroz različite egzotične destinacije i njihove doživljaje tokom turneja, multimedijalnim pank i džez umetnicima, “Nebesku temu”, put poznatih bluzera od Hrvatske do Memfisa…

O nagradama će kao i prethodnih godina, odlučivati publika i tročlani žiri u uobičajenom sastavu – reditelj, muzičar, novinar.

Život sa Idi(j)otima/ Photo: Promo (DnR)
Život sa Idi(j)otima/ Photo: Promo (DnR)

Sekcija Work in Progress predstavlja nam  dokumentarne projekte u nastajanju – Rok kamp za devojčice – FEMIX i “YU Grupa – priča o bratstvu I jedinstvu” – Darka Lunglulova.

Apsolutni hit ovogodišnjeg festivala jeste promocija knjige “Život sa Idi(j)otima” i gostovanje autora Nenada Marjanovića Dr. Fritza, u okviru programske celine Notabook.

U okviru iste celine biće predstavljene i knjige “Našao sam dobar bend” (Boris Hrepić), “Pamtite me po pjesmama mojim” (Bogica Mijatović), “Trenutak koji čekam” (Miroslav Dimić), “Muzika & muabeti” (Nenad Georgievski).

Sa gostima iz regiona razgovaramo o njihovim filmovima i podelićemo iskustva vezana za put kojim ide muzički dokumentarac kao forma, odnosno, koje granice su na planu afirmacije podžanra pomerene zadnjih godina.

Skijaš i Yeti/ Photo: Promo (DnR)
Skijaš i Yeti/ Photo: Promo (DnR)

Na DnR #4  sviraće se bluz koji dolazi direktno sa iskustvom iz Memfisa, eksplozivni lucidni duo Skijaš i Yeti će otvoriti festival, dok će na zatvaranju prvi javni nastup imati pobednik ovogodišnjeg BUNT ROK Festivala.

Detaljnije o programu na doknritam.com.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime