Mascom: Fond “Stay Creative – Ostani Kreativan“ privukao veliku pažnju domaćih i stranih muzičara

0
187
Oglasi
Isidora Žebeljan/ Photo: Kristina Miljković (promo, Mascom)
Isidora Žebeljan/ Photo: Kristina Miljković (promo, Mascom)

Svetska pandemija uticala je na mnoge segmente svakodnevnog života, a posledice, pored zdravstvenih, evidentne su u gotovo svim segmentima društva.

Baš zbog toga, Britanska izdavačka kuća The state51 Conspiracy i kompanija Mascom pokrenuli su fond “OstaniKreativan – Stay Creative“ sa željom da svim autorima pomogne u sprovođenju svojih muzičkih ideja u delo.

Ovu inicijativu prepoznala je i podržala Britanska ambasada u Beogradu, uz čiju je pomoć 25. juna realizovan onlajn koncert kojim je obeležen zvanični rođendan britanske kraljice Elizabete II.

Tom prilikom nastupila je jedna od naših najistaknutijih kompozitorki Isidora Žebeljan, čija je vest o nedavnoj smrti pogodila sve njene obožavaoce i prijatelje širom sveta. Uz podršku fonda “StayCreative – OstaniKreativan“ muzika koju je Isidora komponovala biće objavljena i globalno dostupna svim zaljubljenicima u umetničku muziku.

– Sredstava iz fonda bila su za Isidoru veliki podstrek za nastavak svog rada, a sada znamo da su ona bila pozdrav iz budućnosti, koja su tim gestom, makar i skriveno, šapnula Isidori da će se blago njene muzike prenositi dalje, i čuvati u srcima zaljubljenika u muziku, dokle god ih ima – izjavio je prof. dr Borislav Čičovački, suprug preminule umetnice.

Jasna Jovićević/ Photo: Nikola Lučić (promo, Mascom)
Jasna Jovićević/ Photo: Nikola Lučić (promo, Mascom)

Istovremeno, jedna od novih pristupnika fonda je i Jasna Jovićević iz Novog Sada, profesorka muzike, saksofonistkinja, kompozitorka i predsednica udruženja Artrust.

– Na konkurs sam se prijavila sa željom da povratim identitet muzičarke i kompozitorke koji je brzinom svetlosti bledeo kako su nam otkazivali sve koncerte i turneje. Bila sam željna interakcije sa muzičarima, onog unutrašnjeg sveta muzike koji samo sa njima mogu da podelim. Zato je album pun unutrašnjih borbi, slobodne improvizacije, kolektivnog muziciranja i iskrenog iskaza otpuštanja starog i učenja novog muzičkog izraza u nekoj novoj realnosti – objasnila je Jasna.

Pored nje sredstva fonda će koristiti i muzičar Miloš Bosnić sa svojim džez sastavom Bosque, kao i novosadska kantautorka Dunja Dačić – Dojo.

Osnivači fonda pozivaju sve zainteresovane izvođače, kantautore, bendove, instrumentaliste i orkestre da, popunjavanjem formulara koji se može pronaći na sajtu  Mascoma ili klikom na ovaj link, konkurišu za pristup fondu čija je ukupna vrednost 50.000 evra, dok sva svoja pitanja mogu poslati na adresu ostanikreativan@mascom.rs.

Interesovanje velikog broja muzičara iz Srbije, ali i regiona, potvrđuje činjenicu da je inicijativa fonda na pravom putu, zbog čega se razmatra opcija da priključenje bude dostupno i muzičarima iz okolnih država, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime