Majkl Džekson ga je obožavao, Kobejn govorio da je muzički genije… Uvrnutog Srbina voli cela Amerika… osim političara i velikih korporacija

0
200
Oglasi
"Weird Al" Yankovic/Photo: facebook promo
“Weird Al” Yankovic/Photo: facebook promo

Proslavljeni američki muzičar, komičar, glumac, scenarista i producent, a povrh svega apsolutni šampion zabave, Alfred Metju Janković, juče je napunio 62 godine. Rođen je u Kaliforniji, od oca Nikole Nika Jankovića i majke Meri Janković, poreklom Italijanke.

Roditelji su ga još od malih nogu usmeravali ka muzici, pa je već od sedme godine svirao harmoniku, a uzor mu je bio poznati harmonikaš, rođak Fredi Janković. U Kaliforniji se školovao za profesionalnog muzičara, a kao komičar prvi put se oprobao u radijskim emisijama, kojima je još kao tinejdžer slao parodije na popularne hitove. Nakon što je dobio posao di-džeja na studentskoj radio stanici dobio je nadimak “Weird Al” (Uvrnuti Al) koji mu je ostao sve do današnjeg dana, i po kom ga je svet upoznao i zavoleo.

"Weird Al" Yankovic/Photo: wikipedia.org
“Weird Al” Yankovic/Photo: wikipedia.org

Al je poznat prvenstveno zbog parodija na čuvene radio hitove, ali svojih pesama koje izvodi na harmonici, a za svoja dostignuća u svetu muzike nagrađivan brojnim prestižnim muzičkim nagradama, među kojima su četiri Grammy nagrade i pet platinastih ploča.

Zbog svojih parodija u Americi je popularan već decenijama unazad, a može se pohvaliti milionima prodatih albuma. Osim toga, uradio je deset video filmova, četiri komedije, desetak performansa, pet knjiga pesama, dvadeset tv emisija i serija i 200 koncerata. Janković je 2018. godine dobio svoju zvezdu na holivudskoj Stazi slavnih. “Nastupao” je u popularnim animiranim serijama “Simpsonovi”” i “Džoni Bravo”, kao i u svojim šou programima “Ubrnuti Al”, u kojima parodira sve – popularnu muziku, pevače, glumce, političare, a najviše američke političare.

Njegov veliki fan bio je Majkl Džekson, dok je Dejv Grol rekao da je bend Nirvana konačno uspeo tek pošto je Al snimio “Smells Like Nirvana”. On je lično zvao Kurta Kobejna da traži dozvolu za snimanje parodije i kada je ovaj pristao pitao ga je: “Parodija neće biti o hrani?”. Janković mu je odgovorio: “Ne, biće o tome da niko ne može da shvati vaše tekstove”. Kasnije je Kobejn opisao Jankovića kao “muzičkog genija”.

Alovi roditelji, od kojih je nasledio talenat za komediju, muziku, ali i samu scenu, preminuli su 2004. godine, ali je Al umetničlku tradiciju preneo na svoju suprugu Suzanu, sa kojom je u braku od 2001. godine, i ćerku Ninu, sa kojima danas živi u Los Anđelesu.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime