Ma, ko nas šta pita? Zakerberg odlučio da ubije muziku na Facebooku – i tačka! I ima savršeno glupo opravdanje za to…

0
225
Oglasi
Mark Zakerberg/Photo: facebook@Mark Zuckerberg
Mark Zakerberg/Photo: facebook@Mark Zuckerberg

Društvena mreža Facebook će, počev od 1. oktobra, preduzeti korake da ograniči bendove da promovišu video sadržaje koji “stvaraju slušalačko iskustvo za sebe i za druge”.

Ova mera se odnosi i na servis Facebook Live, koji je naročito postao popularan među bendovima tokom pandemije korona virusa, piše plejer.net.

Iako je saopštenje uvijeno u oblandu neodređenih i nejasnih fraza, jasno je da se odnosi na veliki deo postova koji sadrže muziku.

U pravilu se navodi da se kompanija na ovaj postupak odlučila zato što želi da mi, korinici, gledamo videe svojih rođaka i prijatelja, a ne da budemo zatrpani video objavama bendova (kao da nije upravo Facebook taj koji određuje šta će svako od nas videti u svom njuz fidu), ali da se ne lažemo, pravi razlog je na sasvim drugoj strani.

Facebook, naime, verovatno još uvek ne uspeva da monetizuje muzičke sadržaje koji su eksplodirali tokom pandemije, pa se odlučio na njihovo tiho ubijanje, a problem mu prave i neregulisana autorska prava, o čemu se malo i govori u uputstvu koje je ova društvena mreža objavila.

UBIJANJE MUZIKE, NOVI NASTAVAK… FACEBOOK UVODI NOVE RESTRIKCIJE ZA MUZIČKI LIVESTREAM OD 1. OKTOBRA

Da stvar bude gora, uputstvo koje se odnosi na ovu temu predviđa i kazne za one koji prekrše pravila, što može rezultirati blokiranjem videa, pa čak i brisanjem stranica bendova. U jednoj od tačaka jasno se kaže da se ova odluka odnosi i na Facebook Live.

“Ne smete koristiti video sadržaje kako biste kreirali muzičko slušalačko iskustvo. Želimo da vam omogućimo da uživamo u videima koje postavljaju vaše porodice i prijatelji. Svejedno, ako koristite naše proizvode da kreirate muzičko slušalačko iskustvo za sebe i za druge, vaši video sadržaji biće blokirani, a vaša stranica, profil ili grupa mogu biti obrisani. Ovo uključuje i Facebook Live”, stoji u odredbama.

Facebook live
Facebook live

Facebook je naknadno pojasnio da podržava muzičko izražavanje na platformama, ali da takođe moraju biti sigurni da su osigurana autorska prava za njihove nosioce.

“Ovaj ugovor pomaže da se zaštite umetnici, tekstopisci i partneri koji su noseći stubovi muzičke zajednice i mi smo im zahvalni na neverovatnoj kreativnosti koji su pokazali u ovim vremenima”, navode u Facebooku.

Oni kažu da su njihova partnerstva sa nosiocima prava omogućila korisnicima da uživaju u muzici na platformama Facebooka.

“Kao deo našeg ugovora, postoje ograničenja koja se tiču količine muzike koja može biti emitovana preko Live prenosa ili u videima. Iako su detalji sporazuma poverljivi, mi ćemo danas podeliti neka generalna uputstva kako bismo vam pomogli da bolje planirate svoje video klipove”, stoji u saopštenju.

STIVEN KING OBRISAO SVOJ FACEBOOK NALOG… DOSTA MU JE POLITIKE, LAŽNIH VESTI I ZADIRANJA U PRIVATNOST

Facebook je, kao generalna uputstva, naveo da će muzika u storijima i amaterskim snimcima biti ozvoljena, da što je veći broj pesama koje su u celosti snimljene i prikazane u videu, biće veće i šanse da će taj video biti ograničen, a takođe su naglasili i da preporučuju “kraće muzičke klipove”.

Facebook je istakao i da uvek treba da postoji vizuelna komponenta klipa, odnosno da muzika ne bi trebalo da bude primarna svrha videa.

“Ova uputstva odnose se na live i studijsku muziku kako na Facebooku, tako i na Instagramu i na sve tipove naloga, od stranica i profila do grupa, na verifikovane i neverifikovane naloge”, zaključili su u saopštenju.

Kako će se ova odluka Facebooka odraziti na scenu i muzičare, ostaje da vidimo. Ono što je činjenica jeste da korisnike Facebooka ponovo niko ništa nije pitao.

A ovo je njemu u inat…

HL/Izvor: plejer.net

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime