LP DUO: Koncerti u Singapuru na hibridnom klaviru srpskih inženjera

0
289
Oglasi
Photo: Facebook @LPDUO
Photo: Facebook @LPDUO

LP Duo koga čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović održali su koncerte u Singapuru na poziv Univerziteta Singapur i Centra za kvantne tehnologije, sa kojim sarađuje u okviru projekta Quantum Music.

Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da su tokom koncerata 21. i 22. marta Sonja i Andrija svirali na hibridnom klaviru koji su kompletno osmislili i razvili inženjeri iz Srbije.

Razvoj sasvim novog instrumenta realizovan je u okviru projekta Quantum Music, čiji su inicijatori Dragan Novković, profesor na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva u Beogradu, i Vlatko Vedral, naš najpoznatiji kvantni fizičar i profesor na Univerzitetu Oksford, kao i saradnik u Centru za kvantne tehnologije u Singapuru.

LP DUO/ Photo: Facebook @LPDUO
LP DUO/ Photo: Facebook @LPDUO

LP Duo je na koncertima u Singapuru svirao svoje kompozicije, kao i muziku Ivana Božičevića, Antonija Korije i Xila Mejeringa, a tokom koncerata su o konceptu Kvantne muzike govorili Dragan Novković, Vlatko Vedral i Endrju Garner, kvantni fizičar i saradnik u Centru za kvantne tehnologije.

Projekat Quantum Music spaja umetnike, naučnike i inženjere okupljene oko ideje predstavljanja kvantnih fenomena kroz muziku. Nastao je sa ciljem povezivanja naizgled nespojivih svetova kvantne fizike i muzike, kroz naučno utemeljeno i umetnički nadograđeno istraživanje i koncertno izvođenje.

Koordinator projekta Quantum Music je Muzikološki institut SANU, a Centar za promociju nauke je, pored Centra za novu umetnost (Srbija), Kino Šiška (Slovenija) i Danske nacionalne škole scenskih umetnosti (Danska), jedan od partnera na projektu.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime