Lenonovom ubici Marku Čepmenu deseti put odbijena molba za uslovnu slobodu… evo šta piše u obrazloženju sudskog veća Njujorka

0
336
Oglasi

 

Naslovna strana Daily Mirrora, dan posle ubistva Lenoina/Photo: YouTube printscreen
Naslovna strana Daily Mirrora, dan posle ubistva Lenoina/Photo: YouTube printscreen

Marku Čepmenu, čoveku koji je ubio Džona Lenona, po deseti je put, od hapšenja 1981. godine, odbijen predlog za uslovnu kaznu i puštanje na slobodu.

Čepmen, koji je sada već u 64. godini života, će ostati iza rešetaka, odlučilo je krajem prošle sedmice njujorško sudsko veće.

Inicijalno, Čepmen je, osuđen na jedinstvenu doživotnu kaznu zatvora s mogućnošću pomilovanja i puštanja na uslovnu slobodu posle odsluženih 20 godina zatvora. Mogućnost sledećeg saslušanja pruža mu se za dve godine.

U obrazloženju sudskog veća, koje Čepmena zadržava unutar zidova zatvora maksimalne bezbednosti, Vende, u Njujorku, dalje piše: “Priznali ste da ste pažljivo planirali i izvršili ubistvo svetski poznate osobe bez ikakvog razloga osim da sebi obezbedite popularnost. Iako nijedan ljudski život nije vredniji od drugog, činjenica da ste odabrali nekoga ko nije samo svetski poznat već je jednako tako i voljen i obožavan od miliona ljudi, ne obazirući se, pritom na bol koju ćete prouzrokovati ne samo njegovoj porodici i prijateljima, nego i ostatku sveta, demonstrirali ste jedno okorelo zanemarivanje svetosti ljudskog života.”

Džon Lenon i Mark Čepman/Photo: Paul Goresh/rarehistoricalphotos.com
Džon Lenon i Mark Čepman/Photo: Paul Goresh/rarehistoricalphotos.com

Veruje se da je Lenonova udovica, Joko Ono, baš kao i svaki put do sada kada je išao Čepmenov predlog za puštanjem na slobodu, pisala sudskom veću i izrazila zabrinutost oko Čepmenove slobode.

Joko, naime, tvrdi da bi se puštanjem Čepmena otvorila vrata mogućnosti ponavljanja dela, a da bi njen život, kao i život njenih i Lenonovih sinova, Džulijana i Šona, bio direktno ugrožen.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime