Legedarni roman Umberta Eka “Ime ruže” u stripu? Delovalo je kao nemoguća misija…

0
315
Umberto Eko/Photo: facebook
Oglasi
Umberto Eko/Photo: facebook
Umberto Eko/Photo: facebook

Jedna od stotinu najvažnijih knjiga stoleća za nama (po izboru prestižnog francuskog lista Le Monde), bestseler velikog Umberta Eka “Ime ruže”, uplovljava u svet devete umetnosti – a u strip će je pretočiti ničija druga, do ruka čuvenog Mila Manare.

Tri i po decenije posle legendarne filmske, u režiji Žan-Žaka Anoa, roman dobija stripsku adaptaciju, a ovu sjajnu vest preneo je strip autor Igort, urednik časopisa “Linus” čiji je januarski broj posvećen Eku, koji bi proteklog 5. januara proslavio devedeseti rođendan.

35 GODINA USPONA I PADOVA DILANA DOGA… EVO KAKO JE DETEKTIV NEMOGUĆEG POBEDIO VREME

Igort otkriva da je na ideju došla Elisabeta Sgarbi, izvršna direktorka kuće “La Nave di Teseo” koja je objavila najnoviju verziju romana “Ime ruže”, obogaćenu skicama i pripremnim beleškama autora.

– “Ime ruže” u stripu, šta mislite, ko bi to mogao da uradi? Imao sam stvarne vizije kao odgovor na to. Video sam stranice, kao da već postoje u nekom paralelnom univerzumu. Odmah sam to preneo Milu u telefonskom razgovoru. I mada je bio angažovan na drugom projektu, a taj dugi dosadni razgovor mu je odvukao pažnju, bio je zaintrigiran i počeo da razmišlja o tome – objavio je Igort u časopisu koji sadrži intervju sa Manarom.

KAD ŽIVOT IMITIRA KNJIGU… MANASTIR IZ ROMANA UMBERTA EKA ZAMALO STVARNO IZGOREO U POŽARU

On je u međuvremenu otkrio i da je sam Eko bio veliki poštovalac Manarinog rada, a stiglo je i odobrenje porodice slavnog italijanskog filozofa i pisca.

Umberto Eco - The Name of the Rose. cover
Umberto Eco – The Name of the Rose. cover

Za knjigoljupce, te stripoljupce, vesti o ovako velikoj “saradnji” ili “razgovoru” velikana, svakako donose radost, ali i jednako veliko iščekivanje na odgovor na pitanje – kako će slavni Manara uspeti da se izbori sa ovolikim zalogajem, ozbiljnim izazovom u svakom smislu, i crtačkom ali mnogo više u scenarističkom. No, izgleda da se neće dugo čekati na odgovor, i umetnik i inicijatori poduhvata pokazuju se kao vrlo vredni i ekspeditivni.

Table stripa počele su da nastaju praktično odmah, a vrlo brzo priča će biti stavljena i na test javnosti: biće u nastavcima objavljivana upravo u magazinu “Linus” tokom meseci pred nama, dok će kasnije dobiti i luksuzno integralno izdanje i nastaviti svoj život.

KAD SE “POLITIČKA KOREKTNOST” IZVRNE NAOPAKO… OBJAVLJEN KONTROVERZNI STRIP DEDVUD DIK. U MRAKU DIVLJEG ZAPADA – SVI KAUBOJI SU CRNI

Italijanski mediji već su objavili početne kadrove, te se već može osetiti senzibilitet prvog Ekovog romana u Manarinoj interpretaciji, a publika privučena njihovim imenima uveliko sa pažnjom prati, doslovno – svaki Milov potez.

Inače, dok su u filmu iz 1986. igrali Šon Koneri i Kristijan Slejter, a u TV seriji iz 2019. Džon Torturo i Rupert Everet, u pomenutim kadrovima pojedini posmatrači su naslutili lik koji najviše podseća na Marlona Branda.

DANAS SE OSTAVLJA PREVIŠE PROSTORA IMBECILIMA… EVO ŠTA JE UMBERTO EKO GOVORIO O MEDIJIMA

Tako će višeslojno i zahtevno “Ime ruže”, koje odavno živi na pedesetak jezika, u makar šezdeset miliona primeraka romana prodatih širom sveta, te kroz film ali i skorašnju televizijsku mini-seriju, zaživeti i u formi stripa i to sa potpisom velikana devete umetnosti. Baš kako i dolikuje.

HL/Izvor: 24sedam.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime