Laibach predstavlja svoju prvu simfoniju, inspirisanu čovekom koji je osnovao sektu Asasini

0
356
Oglasi
Laibach (Exit 2021)/ Photo: AleX
Laibach (Exit 2021)/ Photo: AleX

Avangardni muzički sastav Laibach najavio je da će njegovo simfonijsko delo “Alamut” biti premijerno izvedeno 5. i 6. septembra u okviru “Ljubljana festivala”.

“Alamut” je zasnovan na čuvenoj priči o Hasanu el Sabahu iz Persije 11. veka, kako ju je ispričao slovenački pisac Vladimir Bartol u svom istoimenom romanu objavljenom 1938. godine, saopštio je Lajbah na svojoj fejsbuk strani.

ALAMUT is a new symphonic work by Laibach based on a famous story of Hassan-i Sabbāh from eleventh-century Persia, as…

Posted by Laibach on Tuesday, August 2, 2022

Muziku su komponovali Luka Jamnik i iranski kompozitori Idin Samimi Mofakham i Nima A. Rovšan, a Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Slovenije dirigovaće Navid Gohari. Nastupiće i pevačka grupa Human Voice Ansamble iz Tehrana, ženska pevačka grupa Galina iz Slovenije, kao i harmonikaški orkestar Akordiona.

– Središnji lik je jeretik Hasan el Sabah osnivač tajanstvene islamske sekte poznate kao Asasini, čije ime i danas poštuju i ulova strah. Hasan el Sabah je samoproglašeni prorok koji vodi sveti rat protiv Seldžučkog carstva iz svog dvorca Alamut – kažu iz “Ljubljana festivala”.

LAIBACH O SITUACIJI U UKRAJINI: RUSOFOBIJA JE ODVRATAN FENOMEN, KAO I FOBIJA PREMA BILO KOJOJ DRUGOJ NACIJI I KULTURI…

Kako je navedeno, u “Alamutu” kako ga vidi Laibach ideje radikalnog nihilizma su prožete sa klasičnim persijskim pesništvom Omara Kajama (1048-1131), a osećajni stihovi Mahsatija Ganjavija (oko 1089-oko 1159) su stopljeni sa minimalističkim orkestralnim bojama zasnovanim na iranskoj baštini,

“Hasan el Sabahov pakleni mehanizam nalazi odjeka u industrijal načelu rada orkestra i Laibachovom jedinstvenom zvuku”, kaže se na strani “Ljubljana festivala”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime