Laibach, Pankrti i Kameleoni nagrađeni državnim odlikovanjem Republike Slovenije…

0
245
Laibach (Exit 2021)/ Photo: AleX
Oglasi

Laibach, Pankrti i Kameleoni, legende slovenačke muzike, kao i muzike izvan njenih granica dobili su državna odlikovanja Republike Slovenije. Odlikovanja je bendovima dodelila predsednica Nataša Pirc Musar.

Pero Lovšin (Pankrti): Jugoslavija je 80-ih imala jednu od najjačih rock scena na svetu… sada je, što bi rekli The Kinks – “Deadend Street”

U obrazloženju Republike Slovenije, Pankrti su medaljom zasluge nagrađeni zbog dugotrajnog delovanja i podržavanja diverzifikacije slovenačkog muzičkog prostora. Pankrte su često opisivani kao jedan od prvih punk bendova uopštee iza gvozdene zavese. Bend je započeo s radom još 1977. godine kao grupa ljubljanskih gimnazijalaca.

U početku su svirali obrade britanskih punk bendova kao što su Clash i Sex Pistols da bi svoj debitantski album, “Dolgcajt“, objavili 1980, a radi se o jednom od najvažnijih albuma za razvoj jugoslovenskog punka generalno. Već 1982. dobili su nagradu Sedam sekretara SKOJ-a što je bilo najveće kulturno priznanje u Jugoslaviji.

– Mislim da Pankrti zaslužuju nagradu, međutim nije sasvim jasno da li država zaslužuje da nagradu uruči Pankrtima – izjavio je Lovšin.

Isto obrazloženje dobila je i grupa Laibach, koja u vreme uručivanja nagrade nije bila u Slovenije. Zbog toga će im medalja svečano biti dodeljena iduće godine. Ne treba posebno predstavljati Laibach. Reč je o bendu/art kolektivu ustanovljenom 1980. godine u Trbovlju. Već 1983. su im zbog kontroverznog pristupa bili zabranjeni javni nastupi. Bend se u više od 40 godina delovanja razvio u jedno od najprepoznatljivijih slovenačkih imena uopće, a pod njihovim uticajem muziku je počeo da stvara i sam Rammstein.

Odlikovanjem je nagrađen i koparski bend Kameleoni. Osnovani 1965. godine u Kopru, Kameleoni su jedan od prvih prepoznatih rock bendova na području bivše Jugoslavije. U samo tri godine delovanja (raspali su se 1968. odlaskom na vojni rok) uspeli su da privuku interesovanje velike američke etikete RCA, iako se ugovor zbog ranije spomenutih razloga nikad nije realizovao.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime