Laguninoj autorki Ivani Dimić uručena Ninova nagrada

0
203
Photo: Promo
Oglasi

U prepunoj svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u ponedeljak, 23. januara, Laguninoj autorki Ivani Dimić uručena je Ninova nagrada za najbolji roman u 2016. godini, za roman “Arzamas”. Ceremoniji su prisustvovale brojne zvanice iz kulturnog i javnog života, kao i raniji dobitnici ove prestižne književne nagrade.

– Zahvaljujem Ninu i njegovom žiriju što svojom nagradom svake godine širom otvaraju kapije medijskog prostora “Republici Književnosti”- rekla je spisateljica Ivana Dimić – Zahvaljujem svim svojim prijateljima na nebu i na zemlji.

Photo: Promo
Photo: Promo

– Zahvaljujem ocu Ivanu na knjizi “Od Stendala do Beketa” i na tome što je živeo za literaturu. Svojoj majci Oliveri, koja je umela i volela da živi. Mama, ovo je tvoj čas, gde god da si – raduj se.

Pošto je zahvalila mnogobrojnim velikanima domaće i svetske književnosti, nabrajajući nazive njihovih dela koja su joj obeležila život, Dimićeva je zahvalila i “Bogu na daru koji je poklon, i na nagradi koja je milost”.

Photo: Promo
Photo: Promo

Član Ninovog žirija Jasmina Vrbavac pročitala je obrazloženje odluke da Ivana Dimić bude dobitnica ovog uglednog priznanja.

– “Arzamas” Ivane Dimić roman je o bolesti i smrti, traganje za odgovorima o smislu i o poretku. Ivana Dimić želi da za odgovorima traga kroz literaturu, tuđe biografije i sudbine, kroz filozofiju, a zapravo je život sam uči kako se pronalazi taj smisao, i da je smisao u ljubavi prisutnoj uprkos svemu. Arzamas je mesto u Rusiji u kojem je pravljena atomska bomba. To je grad gde je Tolstoj prvi put osetio egzistencijalnu jezu približavanja smrti. A ta i takva jeza osećanje je koje glavna junakinja romana prepoznaje dok se bori sa dominantnom i energičnom majkom – objasnila je književna kritičarka.

Photo: Promo
Photo: Promo

Uz napomenu da je odnos majke i kćerke nedovoljno osvetljena tema u našoj književnosti, Jasmina Vrbavac je kao vrednost proze Ivane Dimić izdvojila i taj trenutak u kojem sukob kćeri sa dominantnom majkom ustupa prostor prihvatanju i razumevanju, upravo pred saznanjem da je majčina bolest neizlečiva. Tada ljubav postaje jedina stvarnost, uz koju se i tragično može podneti.

Roman “Arzamas” možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Photo: Promo
Photo: Promo

 

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime