Kontrabasista Nenad Vasilić otvorio 36. Beogradski džez festival

0
287
Oglasi
Nenad Vasilić trio (Beogradski jazz festival 2020)/ Photo: AleX
Nenad Vasilić trio (Beogradski jazz festival 2020)/ Photo: AleX

Na otvaranju 36. Beogradskog džez festivala u sredu, 16. decembra, u Velikoj sali Doma omladine Beograda, nastupio je naš istaknuti kontrabasista, kompozitor i pedagog Nenad Vasilić.

Slogan ovogodišnjeg Beogradskog jazz festivala  – “Jazzistance“, označava sa jedne strane izdržljivost i otpornost džez muzike kroz istoriju, pa i danas u ovim teškim i komplikovanim epidemiološkim vremenima, dok sa druge strane opominje na jednu od najčešće pominjanih reči ove godine – neophodnu fizičku distancu (na koju ni posetioci ne smeju da zaborave dok budu uživali u džezu tokom festivala).

Po tradiciji festival su otvorili jedan od istaknutih velikana naše džez scene, bubnjar Lazar Tošić i mlada nada džeza, vokal Gorica Šutić.

Tošić se prisećao svojih nastupa na različitim izdanjima Beogradskog džez festivala.

– Posebno pozdravljam sve goste iz inostranstva koji su našli način da dođu u Beograd i nastupe pred publikom koja ima sluha za odličan džez. Organizatorima festivala svaka čast što su i u ovakvim uslovima uspeli da naprave muzički parznik u Beogradu – kazao je Tošić.

Nenad Vasilić (Beogradski jazz festival 2020)/ Photo: AleX
Nenad Vasilić (Beogradski jazz festival 2020)/ Photo: AleX

Kao što smo već rekli, ovogodišnji Beogradski jazz festival otvoren je koncertom poznatog kontrabasiste Nenada Vasilića.

Vasilićevo stvaralaštvo je fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, obojeno melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora uz koji je odrastao i koji ga inspiriše.

Publika u Domu omldaine Beograda imala je priliku da Vasilićeve kompozicije sluša u posebno pripremljenim aranžmanima i izvođenju kojem se, pored kontrabasa, harmonike (Marko Živadinović) i saksofona (Romed Hopfgartner), pridružuo i gudački kvartet, čineći sastav Nenad Vasilić Bass&Strings.

Narednih dana u programima Beogradskog džez festivala nastupiće Ivan Radivojević, Urlih Drehsler, Vlatko Stefanovski i Matija Dedić, Filipo Vinjato trio, kao i mlade nade srpskog džeza.

Tanjug

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime