Kolja, Marko Louis, Cotton Pickers… na Džezibar festivalu u Kraljevu

0
355
Oglasi
Photo: Promo
Photo: Promo

Kulturni centar Ribnica Kraljevo organizuje 12. internacionalni džez festival Džezibar od 29. juna do 2. jula 2022. godine.

Festival počinje izložbom fotografija “Music, bre!” autora Ivana Grlića u sredu, 29. juna 2022. u 12:00, u galeriji Kulturnog centra u Ribnici.

“Music, bre!” je multimedijalni umetnički projekat baziran na foto-portretima najznačajnijih umetnika iz domena muzike. Predstavlja deo projekta “Serbian bre” započetog još 2001. godine.

Intenzivno radeći na poboljšanju i transformisanju aktuelne stvarnosti, višegodišnjim angažovanjem na projektu “Serbian bre” Grlić je ovom sintetizovanom studijom portreta, svetlosti i muzike, njenom obimnošću i ozbiljnošću, dinamičnim i višeslojnim sadržajem, kreirao stvarnu istorijsku tačku u kontekstu predstavljačkog i razvoju vizuelnih umetnosti, uopšte.

Photo: Promo
Photo: Promo

U četvrtak, 30. juna u 19:00 časova, u dvorištu Francuske kuće, biće predstavljena knjiga intervjua “Jazz face”, renomiranog beogradskog muzičkog novinara Vojislava Pantića.

Pasionirano prateći brojne evropske džez festivale, Pantić je tokom prethodnih tridesetak godina imao tu retku privilegiju da vodi razgovore sa velikanima svetske i domaće scene.

Traganje za “džez istinom“ Pantić počinje još kao mlad novinar 1987. godine i sve to traje do današnjih dana. Već desetak godina piše rubriku “Džez skice“ za kulturni dodatak Politike.

Kako je u tim medijima mogao da predstavi samo manji deo onoga što je od muzičara saznavao, došao je na ideju da u knjizi “Jazz face” publikuje te intervjue u potpunosti.

Muzički program će se održati 1. i 2. jula na Trgu srpskih ratnika.

3ject/ Photo: Promo
3ject/ Photo: Promo

Petak, 1. jul
20:00 – 3ject (Severna Makedonija) 

3ject je eksperimentalni jazz fusion trio iz Skoplja. Čine ga Aleksandar Vančovski (bubnjar i osnivač benda), Petar Lukić (klavijature) i Ivan Petrovski (gitara).

Prvi album Homeverse objavili su 2018. godine. Njihov drugi album objavljen je 2021. godine u saradnji sa producentom Ninom Spirkoskim. Na istom albumu sarađivali su i sa Rambom Amadeusom. Krajem prošle godine, trio je imao mini turneju u Srbiji i Makedoniji.

Cotton Pickers/ Photo: Promo
Cotton Pickers/ Photo: Promo

21:00 – Cotton Pickers

Cotton Pickers izvodi energičan bluz rok. Formiran je 2004. godine u Mladenovcu. Njegovi članovi od samog nastanka su Jovan Stepić (gitara i vokal), Ivan Stepić (bas gitara) i Uroš Ugrinović (bubnjevi). Aktivnim sviranjem i radom na autorskom materijalu, sazrevao je i muzički izražaj ovog trija. Kontinuirano usavršavanje i kvalitet Cotton Pickers-a nekoliko puta su i zvanično prepoznati dodeljivanjem nagrada na brojnim takmičenjima i festivalima (pobednici 45. Zaječarske gitarijade). Pre deset godina objavili su prvi album za koji su dobili nagradu Radio Beograda 202 za najbolji debitantski album po glasovima slušalaca. U toku je rad na drugom studijskom albumu.

Marko Louis (Kombank dvorana)/ Photo: AleX
Marko Louis (Kombank dvorana)/ Photo: AleX

22:00 – Marko Louis

Marko Louis je kompozitor, pevač i multiinstrumentalista. Poznat je po tome što spaja naizgled nespojive muzičke žanrove, smatrajući da u muzici granice ne postoje. Osim svima dobro poznatih pesama sa albuma Marka Louisa, kraljevačka publika biće u prilici da čuje i dve nove pesme “Dude” i “Ruse kose”, snimljene za film “Nečista krv”, a objavljene početkom ove godine.

Moses Dimski/ Photo: Promo
Moses Dimski/ Photo: Promo

Subota, 2. jul

20:00 – Moses Dimski Project

Moses Dimski Project je autorski projekat mladog bubnjara Dimitrija Mojsijevića čija muzika je inspirisana različitim žanrovima među kojima su post bop, funk i fusion. Pored autorskih numera, bend izvodi progresivne aranžmane džez standarda i veliki značaj daje intenzivnim solo deonicama i interakciji među muzičarima. Sastav čine Dimitrije Mojsijević (bubnjevi), Irina Pavlović (klavijature), Ljuba Paunić (saksofon) i Kosta Paunović (gitara).

Undectet/ Photo: Ilija Pejoski (promo, Džezibar)
Undectet/ Photo: Ilija Pejoski (promo, Džezibar)

21:00 – Nikolov-Ivanović Undectet (Srbija/Francuska)

Nikolov-Ivanović Undectet je ansambl sa eklektičnom instrumentacijom. Ovaj jedanaestočlani bend, koji predvode pijanista i aranžer Vladimir Nikolov i bubnjar Srđan Ivanović, spaja džez tradiciju sa neuobičajenim pristupom aranžiranju, stvarajući originalnu muziku koja emotivno i intelektualno izaziva slušaoca. Uz neke od najboljih međugeneracijskih muzičara iz Srbije i Francuske, bend predstavlja novi album Frame and Curiosity. Nikolov-Ivanović Undectet čine: Marko Đorđević (truba), Milan Roksandić (horna), Kosta Vukašinović (trombon), Miloš Budimirov (tuba), Noe Klerk (harmonika), Rastko Obradović (alt saksofon), Kristijan Mlačak (tenor saksofon), Leo Gedi (bariton saksofon), Mihail Ivanov (bas), Vladimir Nikolov (klavir, kompozicije/aranžmani), Srđan Ivanović (bubnjevi, kompozicije).

Subota, 2. jul

Kolja (Priča 2021)/ Photo: AleX
Kolja (Priča 2021)/ Photo: AleX

22:00 – Kolja

Nikola Kolja Pejaković poznat kao glumac i režiser, ali pre svega po scenarističkom radu na filmovima “Lepa sela lepo gore”,”Rat uživo”, “Ledina” i hit seriji “Vratiće se rode”, uporedo je na muzičkoj sceni stekao status kultnog autora već sa prvim albumom “Mama, nemoj plakati” (2002), snimljenim pod firmom Kolja i Smak Belog dugmeta. Posle “poročnih” hitova kao što su “Sjeo sam za švedski sto” i “B.J.Blues” sa prvenca, Pejaković je svoj osoben autorski izraz nastavio sa pesmama poput “Haljinica boje lila” i “Eto, udade se ti za konja” na podjednako izazovnom drugom albumu “Kolja” (2009). Tek posle romantično intoniranog i “pročišćujućeg” trećeg albuma “Grobovlasnici” (2013), Kolja je osetio da je vreme da on i njegov bend počnu da se susreću uživo sa publikom.
Kolja je kultni status učvrstio kod publike i kritike odlično prihvaćenim četvrtim albumom “4 Prsta” (Long Play 2018), pozamašnu zbirku od 19 kompozicija pretežno utemeljenih u bluzu, u produkciji Voje Aralice, a izdvojile su se pesme “Može malo sutra”, “Ala je lep ovaj svet” (na stihove Jovana Jovanovića Zmaja) i “Svaku noć je isti mrak”.
Od samog početka Kolja sarađuje sa producentom i gitaristom Vojom Aralicom. Tu je i klavijaturista Ivan Aleksijević Pančevac, dok bas i kontrabas svira Milan Pavković. Odnedavno svira i bubnjar Sale Ranković. Kako bi Pejaković opisao muziku koju svira? “Kako god okreneš, to je bluz”.

Svi programi su besplatni za publiku.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime