KBO! i Wrishlas 7. decembra u novosadskoj Fabrici

0
267
KBO! (Arsenal Fest 2021)/ Photo: AleX
Oglasi

Jedan od najstarijih i najdugovečnijih pank sastava u Srbiji, kragujevački bend KBO! održaće koncert u utorak, 7. decembra u nocosadskoj Fabrici.

Uz njih će da nastupi najmlađi pank bend na ovim prostorima – Wrishlas.

Photo: Promo

Bend KBO! osnovan je u januaru 1982. godine u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, na jednom velikom odmoru. Osnivači su tada imali po sedamnaest godina i svi su bili u istom odeljenju: Aca, Miša, Rajko i Vuja.

Ovi momci su odlučili da naprave muzičku grupu koja će da razmrda Kragujevac. Posle mesec dana su to i uradili na njihovom prvom nastupu u Domu omladine.

Bila je to jedna od brojnih gitarijada na kojoj su učestvovali mnogi kragujevački bendovi, s tom razlikom što je ovog puta prvi put u istoriji kragujevačkog roka učestvovao i jedan pank bend.

Od tada pa nadalje KBO! su nastupali na svim gitarijadama u Kragujevcu i to u postavi Milorad Mišić Miša – glas, Aleksandar Vojinović – gitara, Saša Vujić Vuja – gitara i Rajko Todosijević – bubnjevi.

KBO! (Arsenal Fest 2021)/ Photo: AleX

Tako je bilo sve do njihovog odlaska u vojsku 1984. godine. Uzgred, naziv KBO! nije skraćenica, već onomatopeja žabe – junaka iz čuvenog crtanog filma koja peva samo kad je niko ne gleda.

Posle odsluženja vojnog roka i pauze od petnaest meseci došlo je do promene u postavi grupe i KBO! postaje tročlani sastav i tako će ostati do danas.

Bend iza sebe ima 14 izdanja, što na kasetama, što na CD-ovima, što na vinilu, od kojih su mnogi postali neizostavna pank lektira u muzičkom smislu.

Kao svojevrsna najava proslave četrdesetodogišnjice postojanja grupe, 2022. godine objavili su novi album na CD-u i vinilu. Album simbolično nosti naziv “100%“ i sadrži trinaest novih pesama, a numera “Vikend“ već je dobila i video premijeru.

KBO (Arsenal Fest 2021)/ Photo: AleX

Gotovo da nema festivala u zemlji i regionu na kome grupa KBO! nije nastupala. Veliku bazu fanova imaju u Beču, a svoju publiku KBO! neguje i u Grčkoj.

Tokom 40 godina karijere svirali su sa mnogim svetskim bendovima poput M.D.C, No Means No, Mr.T Experience, Babes in Toyland, Political Asylum…

Danas su KBO! Saša Vujić Vuja, frontmen i osnivač benda, pevač i gitarista, Vojin Ratković Voja, bubnjar i Zoran Novokmet, gitarista.

Wrishlas/ Photo:Promo

Posle sjajnog debitantskog nastupa na Festivalu srpskog podzemlja, najmlađi pank bend na ovim prostorima Wrishlas dobiće priliku da svira kao predgrupa za KBO!

Wrishlas je punk bend koji je oformljen u leto 2022. godine, a čiji su članovi osnovci iz Sremske Kamenice i Bačke Palanke.

Ekipu benda čine: četrnaestogodišnji Tadija Gvozdenović (vokal i solo gitara), trinaestogodišnji Nebojša Radulović (bas gitara i prateći vokali) i dvanaestogodišnji Nebojša Radusinović (bubnjevi).

Ulaznice mogu da se kupe u pretprodaji na sajtu i prodajnim mestima Gigstixa, po ceni od 800 dinara.

Na dan koncerta, na biletarnici Fabrike cena će biti 1000 dinara. Vrata Fabrike i biletarnica otvaraju se u 20:00 časova, a koncert će početi u 21:00 čas.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime