Kako su Grateful Dead pomogli da Litvanija osvoji olimpisjku medalju

0
281
Oglasi
Džeri Garija/Photo: @gratefuldeadfacebook
Džeri Garija/Photo: @gratefuldeadfacebook

Nije bilo greške u košarkaškom timu Litvanije na Olimpijskim igrama 1992. -lako su mogli primetiti kako da na svetlim dresovima nose sliku zaleđenog kostura sa prednje strane. Objašnjenje jedinstvenog dizajna moglo bi da se prati do velikodušnog njujorškog dizajnera i vladajućih stručnjaka “tie-dye” dizajn – Grateful Dead.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1990.  godine, Litvanija je konačno bila slobodna, ali bez novca, a to je uključivalo i sredstva za olimpijske timove za putovanje u Barselonu na Igre 1992. godine. Da bi prikupili novac, Šarunas Marčuljonis, poreklom iz Litvanije, koji je tada igrao za Golden State Varriors, i pomoćni trener Doni Nelson pokrenuli su malu lokalnu akciju prikupljanja sredstava u oblasti zaliva San Francisko, gde je novinski članak o njihovom položaju privukao pažnju portparola Grateful Dead, Denisa Meknalija. Pokazao je priču članovima benda, koji su brzo napisali ček od 5.000 dolara kako bi Litvanci mogli da učestvuju u igrama, zajedno sa kutijom majica.

Dres Litvanije 1992.
Dres Litvanije 1992.

Ali velikodušnost tu nije stala. Greg Spirs, umetnik iz Njujorka, takođe je čuo za finansijske teškoće tima i, uzimajući inspiraciju iz fortografija Grateful Dead, lično je dizajnirao seriju “tie-dye” majica u bojama litvanske zastave i kostura koji zakucava s prednje strane. Čak i nakon što su majice uručene igračima, prodaja se nastavila, a preostali profit, 450.000 dolara, takođe je doniran timu, kao i nekolicini litvanskih dobrotvornih organizacija.

– Posle svih tih godina tih sovjetskih boja (u svakodnevnom životu), ništa osim plave i sive – rekao je Nelson u intervjuu 1996. sećajući se uzbuđenja igrača – Momci su poludeli za tim majicama. Na kraju su ih nosili u krevet, na treninge, svuda.

Košarkaška reprezentacija Litvanije 1992.
Košarkaška reprezentacija Litvanije 1992.

Raspoloženi, litvanski tim je na teren izašao sa obnovljenim osećajem motivacije, što je pretočilo u osvajanje bronzane medalje. Na ceremoniju dodele medalja stigli su obučeni od glave do pete svoju Grateful Dead opremu.

– To je zaista simbolizovalo slobodarski duh, a osvajanje bronzane medalje nije bila samo pobeda u sportu, već je predstavljalo i trijumf nad samim komunizmom – prisetio se Spirs. – Osećaj ponosa i energije kanalisan je kroz sliku. Lekcija koju mi i Litvanci shvatamo je da imamo slobodu da samostalno uspemo ili ne uspemo i da imamo koristi od plodova našeg rada i da napredujemo u našem sistemu slobodnog preduzetništva, a da nas tlačiteljska ruka ne kontroliše. Radite zajedno kao tim, ali istovremeno imate slobodu da se istaknete kao pojedinac unutar tog tima.

HL/Izvor: ultimateclassicrock.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime