Kako je knjiga “Dina” inspirisala 5 velikih metal bendova…

0
264
Dune - Frenk Herbert, cover
Oglasi

Knjiga “Dina” Frenka Herberta uticala je na razne umetnike, pa tako i na brojne metal bendove zbog svojih raznolikih tema.

On je tu obradio psihodeliju izazvanu drogama, politiku, nasilje, spiritualizam i puno drugih tema koje su zanimljive za reinterpretaciju.

Stigle prve reakcije na nastavak “Dine”, kritičari se utrkuju u pohvalama…. već se priča o trećem delu

Upravo je stigao drugi deo filmske adaptacije koju je uradio Denis Vilnev, a mi se prisećamo metal bendova na koje je ova knjiga neporecivo uticala. Njih ima i mnogo više nego na ovoj listi, pa smo istakli samo ona najprepoznatljivija i najuticajnija imena iz tog sveta.

Iron Maiden

Stiv Haris oduvek je voleo da piše reči inspirisane književnim delima, a “To Tame A Land” sa albuma “Piece Of Mind” je verovatno najpoznatija pesma o Dini.

Iako su članovi benda fanovi ove sage, ta ljubav nije uzajamna, jer Frenk Herbert nije hteo da im dozvoli da se pesma zove “Dune”.

Kako je rekao Brus Dikinson, pod pretnjom zabrane ovog albuma, oni su zato promenili naziv u onaj koji fanovi prepoznaju danas.

Tool

Obred Litanija protiv straha iz knjige inspirisala je bend Tool, koji je na svom albumu “Fear Inoculum” iz 2019. objavio pesmu “Litanie Contre La Peur”.

Govoreći o nazivu albuma, gitarista Adam Džouns rekao je:

– To je pravljenju izbora koji su vam važni, nakon kojih nastavljate da rastete. Ima tu i malo “Dine” Franka Herberta, tako da mi se dopada.

Blind Guardian

Poput Mejdena, power metal veterani Blind Guardian često koriste knjige kao inspiraciju, najčešće one koje pripadaju epskoj fantastici i mitologiji nego istoriji.

Međutim, ni naučna fantastika im nije strana, pa su pesmu “Traveler In Time2 sa albuma “Tales From The Twilight World2 iz 1990. zasnovali na Dini, odnosno protagonisti Polu Atrejdu.

Sleep

Priča u kojoj postoji psihotropska droga koja menja percepciju korisnika i daje mu mogućnost da putuje međuzvezdanim zalivima idealna je za stoner metal bogove Sleep.

– Ta naslovnica je skroz inspirisana Dinom – rekao je Arik Roper za omot albuma “Dopesmoker”.

– Nekada smo duvali i čitali sve te lude naučnofantastične knjige. “Dina” je definitivno bila jedna od njih. To o drogama bilo je po našem ukusu – rekao je gitarista Met Pajk.

Fear Factory

Na Fear Factory oduvek je uticala naučna fantastika, iako su više naginjali ka “Terminatoru” i “Blejd Raneru” nego ka “Dini”.

Izdanje “Fear Is The Mindkiller” iz 1993. dobilo je ime po Litaniji protiv straha, a deo te mantra ubačen je i u pesmu “Recoded” iz 2002. godine.

Izvor: Louder

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime