Kada je tog 4. januara 1967. izašao album jednostavnog naziva “The Doors” niko nije mogao da zna da rokenrol nikad više neće biti isti…

0
764
Oglasi
The Doors, cover
The Doors, cover

Grupu The Doors, jednu od najuticajnijih i najkontroverznijih rock grupa 60-ih, osnovali su 1965. u Los Anđelesu dva studenta – Džim Morison (vokal) i Rej Manzarek (klavijature), a kasnije su im se pridružili bubnjar Džon Densmor i gitarista Robi Kriger. Grupi se nikada nije priključio basista, tako da su njihovim zvukom dominirale Manzarekove električne klavijature kao i karakterističan Morisonov dubok glas.

Mr. Mojo Risin… Bubnjar legendarnih The Doors otkrio kako je ovaj stih završio u pesmi “L.A. Woman” i šta zapravo znači

Grupa je potpisala ugovor s Elektra Recordsom i 4. januara 1967. objavila je prvi album “The Doors”, koji je završio 42. na listi 500 najvećih albuma svih vremena. Osim obrade “Back Door Man” (autor Vili Dikson, pesme za album napisali su svi članovi grupe. Posebno se izdvajaju tri pesme. Prva je “Light My Fire”, koja se nalazi na 35. mestu liset 500 najvećih rock pesama svih vremena. Zanimljivo je da je Hose Felisiano za njenu obradu 1969. dobio Grammy nagradu. Druga posebna pesma je 12-minutna rock poema “The End”, a treća je “Alabama Song”, poznata i kao “Whiskey Bar”, urađena na stihove Bertolda Brehta i u maniru nemačkog šlagera. Pesmu je obradila i grupa Električni orgazam na albumu “Lišće prekriva Lisabon” (1982). Album “The Doors” je na listi 500 najvećih albuma svih vremena rangiran kao 42.

Bubnjar Doorsa Džon Densmor: Morison je bio kamikaza, godine su mi bile potrebne da mu oprostim

Vrlo brzo po objavljivanju debi albuma, The Doors su započeli da snimaju i drugi album koji je pod nazivom “Strange Days” objavljen samo devet meseci kasnije, a i on uvršten među 500 najvećih albuma ikada.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime