Jednu pesmu je Lars Ulrih čuo “92.000 puta”… i uvek joj se vraća

0
3042
Lars Ulrich/Photo: Apple promo
Oglasi

Prema zvaničnim vladinim dokumentima koji su procurili u javnost, u jednom momentu došlo je do tačke u Vijetnamskom ratu kada je primarni motiv predsednika Lidona B. Džonsona da ostane aktivno uključen u rat bio isključivo “da sačuva obraz”. Suprotno bi, navodno, obesmislilo bezbrojne gubitke života i bacilo nepopravljivu mrlju na američko društvo. Kontrakultura se okupila protiv takve bezumne odluke, i na mnogo načina, britanskim bendovima je bilo najlakše da predvode napad.

Ako niste gledali “Kosu” (a i ako jeste)… ovih nekoliko stvari o kultnom filmu možda niste znali

Na primer, kada je Nacionalna garda otvorila vatru na grupu nenaoružanih demonstranata na Državnom univerzitetu Kent u Ohaju, ubivši četvoro i teško ranivši devet ljudi u salvi od 67 hitaca, ankete su pokazale da je većina javnosti u SAD demonstrante koji se njišu, plešu i pevaju za mir, smatrala krivim.Za razliku od svojih američkih kolega, drugi talas britanskih invazionih grupa nije morao da odgovara toj rulji; oni su mogli da ponude glas istinskog kontrapunkta u ovoj debati.

LARS ULRIH: Nema više dobrih tamburaša…

Jedan od epskih vapaja za mir na ovom frontu došao je od Ijana Gilana i Deep Purple sa njihovim blistavim pokličem za sprečavanje bezumnog nasilja sa “Child in Time”.

– Pesma je u suštini odražavala trenutno raspoloženje, i zato je postala toliko popularna – kasnije je tvrdio Gilan. To mnogo govori o “raspoloženju” – numera je dramatičan, orkestarski rock koji urla iz zvučnika poput “1812 Overture” u vreme napalma.

Deep Purple Ozi Ozborn/Photo: wikipedia.org

Iako bi specifičnosti Vijetnamskog rata sadržane u ovoj numeri sada mogle da je učine vremenskom kapsulom, adrenalizujuća eksplozija koju pesma nudi ostaje visceralna kao i uvek.

Lars Ulrih iz Metallice, čovek koji je delimično odgovoran za rađanje treš metala – žanra koji na sličan način nudi blickrig kao odgovor na teškoće – “Child in Time” smatra pesmom većom od vremena.

Otkriveno zašto Deep Purple na koncertima više ne izvodi pesmu “Child In Time”

Bubnjar se prisetio trenutka koji mu je promenio život, kada ga je otac odveo da vidi bend kako svira uživo kada je imao samo devet godina. Od tada, Ulrih je postao odlučan da iskoristi gromoglasni potencijal rokenrola, i od tada je koristio “Child in Time” kao svoj podsetnik na to.

– Ovo je njihov najznačajniji trenutak – rekao je za Rolling Stone u vezi sa hitom iz 1970. godine. – Čuo sam to 92.000 puta, i nikada ne zvuči ništa manje nego sjajno.

U nastavku pogledajte živu verziju legendarne pesme iz 1994. godine.

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime