Jedna od stvari koju jedva čekamo u 2021. – Stiže “The Velvet Underground”, dokumentarac oskarovca Toda Hejnesa

0
196
Oglasi
Velvet Underground/Photo> facebook@TheVelvetUnderground
Velvet Underground/Photo> facebook@TheVelvetUnderground

Još 2017. otkriveno je da će Oskarom nagrađivani Tod Hejnes biti reditelj dokumentarnog filma o The Velvet Undergroundu. Sada su objavljeni i detalji o jednostavno nazvanom filmu – “The Velvet Underground”.

Tod Hejnes (“Carol”, “Far from Heaven”) u najnovijem dokumentarcu u fokus stavlja izuzetno uticajnu avangardnu grupu iz šezdesetih kojom je svojevremeno “upravljao” Endi Vorhol – legendarni Velvet Underground. Velvet su imali status “kućnog benda” Vorholovog kultnog studija The Factory.

Endi Vorhol/Photo: Norman Seeff
Endi Vorhol/Photo: Norman Seeff

Hejnesov film želi da pokaže kako je grupa postala kulturološki kamen temeljac koji predstavlja niz protivrečnosti: pravovremeni, ali bezvremenski; poetski, ali i realan bend koji je istovremeno ukorenjen u visokoj umetnosti i uličnoj kulturi.

ISTORIJSKA KOLEKCIJA… KOMPLETAN SPISAK PESAMA SA VINILNOG BOX SETA POVODOM 50. ROĐENDANA VELVET UNDERGROUNDA

Prema saopštenju za medije, “The Velvet Underground” sadržaće intervjue s “ključnim igračima” iz doba Velveta, kao i “riznicu nikad ranije viđenih izvedbi i bogatu zbirku snimaka, Vorholovih filmova i druge eksperimentalne umetnosti”. Ukratko, sve ono što je Džon Kejl nazvao kreativnim etosom benda: “kako biti elegantan i kako biti brutalan”.

Grupa koja je u svoje redove ubrajala Lu Rida, tokom svog rada uglavnom se smatrala komercijalnim neuspehom, ali pokazala se izuzetno formativnom u muzičkom krajoliku u decenijama koje su usledile.

Iako datum izlaska muzičkog dokumentarca u 2021. još nije poznat, zna se da će premijeru imati na Apple TV +.

HL/Izvor: muzika.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime