“Jazzbeats”… 38. Beogradski Džez Festival od 26. do 30. oktobra u Domu omladine i MTS dvorani

0
480
Oglasi
Beogradski džez festival, palakat/ Photo: Promo

Dom omladine Beograda od 26. do 30. oktobra 2022. predstavlja 38. Beogradski džez festival, pod sloganom “Jazzbeats”.

Pošto je proslavio 50 godina od osnivanja i uspešno prebrodio dve teške pandemijske godine, ne prekidajući niz festivalskih izdanja 2020. i 2021, Beogradski džez festival nastavlja da u punom sjaju predstavlja najbolje od savremenog džeza iz celog sveta.

Steven Bernstein
Steven Bernstein/ Photo: Greg Aiello

Pod sloganom “Jazzbeats” na svom 38. izdanju ugostiće umetnike koji pomeraju granice džeza i donose žanrovsku raznolikost, unoseći novo uzbuđenje u ovaj muzički pravac. Kao otkucaji srca, ritmovi ove muzike nastavljaju da traju uprkos svemu, baš kao i Beogradski džez festival  – najstarija i najuglednija srpska džez manifestacija u međunarodnim okvirima.

[accordion title=’Program 38. Beogradskog Džez festivala’]Sreda, 26. 10. 2022.

Dom omladine Beograda

Velika sala 19:00 – Schime & Muzikon (Srbija)

Serbian ShowcaseE:

21:00 – Milena Jančurić Quintet (Srbija)

22:00 – Aleksandar Jovanović Shljuka: Piano solo (Srbija)

23:00 – Power NAP Trio (Srbija)

Četvrtak, 27. 10. 2022.

Dom omladine Beograda, Velika sala

19:00 – Lytton/Vandermark/Wooley (Velika Britanija, SAD)

20:45 – Steven Bernstein – Sexmob: 25th Anniversary Tour (SAD)

Seifert Night: The Best Of Polish Jazz

22:30 – Dominik Wania (Poljska)

Petak, 28. 10. 2022.

Dom omladine Beograda, Velika sala

19:00 HI5 (Austrija)

20:45 Avishai Cohen Quartet (Izrael)

22:30 Lars Danielsson & Liberetto: Cloudland (Švedska, Francuska, Velika Britanija)

Subota, 29. 10. 2022.

Dom omladine Beograda, Velika sala

19:00 Orchestre National de Jazz: Rituels (Francuska, Švedska, Belgija)

21:00 Immanuel Wilkins Quartet (SAD, Kanada)

Nedelja, 30. 10. 2022.

MTS Dvorana

19:00 Big Bend RTS & Omar Sosa Trio (Srbija, Kuba, Mozambik)

21:00 Nubya Garcia (Velika Britanija) Dom omladine Beograda, Amerikana

22:30 Enrico Morello Cyclic Signs (Italija)

24:00 Luís Vicente Trio (Portugal)[/accordion]

U salama Doma omladine Beograda i MTS dvorane biće održano 16 koncerata u okviru 6 programskih celina, sa više od 100 muzičara koji dolaze sa 5 kontinenata, uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih autora sa srpske džez scene.

U programu je 5 koncerata srpskih umetnika – 1 solo nastup, 3 benda i 2 velika orkestra, što je rekordni broj u novijoj istoriji manifestacije, a koji reflektuje uspon srpskog džeza na globalnoj sceni, sa svakodnevnim priznanjima koje naši mladi umetnici dobijaju širom Evrope i sveta.

Orchestre National de Jazz/ Photo: Sylvain Gripoix (promo, DOB)

Na Beogradskom džez festivalu ove godine će se predstaviti tri generacije umetnika.

Naglasak je na mlađima, koji čine dve trećine programa: festival od svog obnavljanja 2005. svesno najviše podržava budućnost džeza, osećajući i vaspitnu ulogu koju kulturne manifestacije treba da imaju u podizanju mlađih generacija publike, kao i ulogu platforme za podršku mladim džez stvaraocima.

U programu će biti zastupljeni i izvođači koji trenutno predstavljaju najaktuelnija imena u svetskim džez okvirima, kao i nekoliko renomiranih autora starije generacija, koji su bitno uticali na razvoj ovog žanra u 21. veku.

Posebnu pažnju ove godine festival će pokloniti orkestarskom džezu, kroz nastupe tri velika ansambla, koja će publici pružiti odličan uvid u raznovrsnost big bend izraza u Evropi.

U svetlu globalnih dešavanja i u skladu sa preporučenim merama štednje, Beogradski džez festival, kao manifestacija finansirana iz javnog budžeta, prilagodio je svoju ponudu trenutnim mogućnostima.

– Ovogodišnji program kao i uvek nudi vrhunski umetnički kvalitet, ali sa još povoljnijim cenama ulaznica, što će ljubiteljima džeza omogućiti da posete više koncerata sa manje izdataka. Pozivamo širu kulturnu javnost da i ove godine bude deo jedne od najomiljenijih međunarodnih umetničkih manifestacija u Srbiji, koja se ponosi svojim umetničkim dometima, najmlađom džez publikom u Evropi i doslednošću u programskom konceptu koji slavi kreativnost i stvaralačku radoznalost muzičara sa svih meridijana – poručili su organizatori.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja. Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime