Jan Gilan se prisetio ranih Deep Purple dana: Jeo sam keksiće za pse iz lokalne prodavnice za kućne ljubimce

0
928
Oglasi
Jan Gilan: Photo: Press
Jan Gilan: Photo: Press

Jaln Gilan progovorio je o svojoj ranoj karijeri u bendu Deep Purple i otkrio da je bio toliko siromašan da je morao da se oslanja na hranu za pse da bi preživeo.

Godine formiranja svakog ozbiljnog rok benda obično su daleko od glamuroznog sna kakvim ga zamišljamo. Od spavanja u “šaragama” skučenih turističkih autobusa jer ne mogu da priušte udobne, ili bilo kakve hotele, do toga da dane provode u istim neopranim gaćama, na početku, rokenrol životni stil je veoma ukorenjen u – borbi. Za Jana Gilana iz Deep Purple, stvari su bile toliko loše na početku karijere da je neko vreme zapravo mogao da priušti samo da jede keksiće za pse.

NEMA MILOSTI ZA STARE HEROJE… JAN GILAN PORUČIO KLINCIMA: BUDITE HRABRI, ŠOKIRAJTE NAS, “OBRIŠITE POD” SA NAŠOM GENERACIJOM

Govoreći za MOJO o ovom periodu, Gilan se prisetio da je imao tako malo novca da je “ishranu dopunnjavao psećim keksima iz lokalne prodavnice kućnih ljubimaca“. Uprkos tome što je bio tako siromašan, on dodaje:

– Nevolja je deo zabave. Ne mislite da je u tom trenutku, ali jeste.

Deep Purple/Photo: wikipedia.org
Deep Purple/Photo: wikipedia.org

Godine 1969. Gilan i basista Rodžer Glover, koji su zajedno svirali u Episode Six, zamenili su originalnog frontmena grupe Roda Evansa i basistu Nika Simpera. Ova nova postava postala je poznata kao Purpleova klasična “Mark II” inkarnacija i sa Ričijem Blekmorom, Džonom Lordom i Ijanom Pejsom debitovala na Speakeasy u Londonu 10. jula iste godine.

Razmišljajući o ovom ključnom trenutku, Gilan kaže:

– Bio sam oduševljen, uplašen. Pomislio sam: Ovo je ono čemu je sve vodilo.

HL TOP STORY! JADRANKA JANKOVIĆ: JAN GILAN – MOJ BOG IMA PLAVE OČI

Bubnjar Ijan Pejs je dodao:

–  Čim je Gilan počeo da peva, sve je imalo smisla.

Put Deep Purplea ka legendarnom statusu svakako je bio težak, toliko da je pevač u jednom trenutku rekao da bi “radije prerezao grkljan nego ponovo peva sa tim bendom”. Uprkos njihovim brojnim usponima i padovima, Gilan kaže da i dalje voli da svira sa grupom.

– Ne mogu ni za milion godina da zamislim da bi bilo ko od nas bio društveno prihvatljiv da nismo u Purpleu – priznaje on. – Faktor povezivanja su muzika i humor… Ja to ponekad potcenjujem, ali apsolutno obožavam.

HL/Izvor: loudersound.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime