Jan Gilan posle dugo vremena progovorio o mogućnosti okupljanja Deep Purple sa Ričijem Blekmurom…

0
429
Oglasi
Deep Purple (Štark Arena)/ Photo: AleX
Deep Purple (Štark Arena)/ Photo: AleX

Pevač Deep Purple Jan Gilan kaže da bi ponovno okupljanje benda sa Ričijem Blekmurom bilo “cirkus” i dodaje da “uopšte ne bi bilo zabavno”.

Blekmur je suosnivač grupe Deep Purple i napisao je mnoge od njihovih najupečatljivijih rifova, uključujući “Smoke On The Water”, ali nije svirao sa grupom od 1993. godine kada je napustio bend. Stiv Mors je 1994. godine zauzeo njegovo mesto i od tada je u grupi, što je duži staž od Ričijevog, penosi blabbermouth.net.

Odbrojavanje je počelo… Deep Purple na svoj sajt postavili online counter i poruku – “Turning to crime”

Gilan je govorio o  svom dugogodišnjem sukobu sa Blekmurom u novom intervjuu sa Vikramom Čandrasekarom iz “Tales From The Road”. Na pitanje da li je još uvek u kontaktu sa Ričijem i da li uopšte postoji šansa da gitarista ikada ponovo podeli scenu sa Deep Purple, Jan je rekao:

– Ne. Odgovor na vaše pitanje je – da, u kontaktu smo. Napetosti su dosta popustile nakon što smo se pozabavili poslovnim aspektima i sve sredili. Bilo je menadžera iz prošlosti koji nisu radili stvari baš onako kako smo mi hteli. Nisam dobio platu za 10 godine u Deep Purpleu, 10 značajnih godina, i bog zna šta se sa tim dparama ogodilo. A bilo je i drugih tenzija. I nije potrebno reći da je sve bilo prilično gadno kada smo završili i kada je Ritči izašao oz benda. Ali  sada smo prestari smo za to. Napisali smo neke prijatne beleške jedan drugom preko naših menadžera. Ne mogu da pišem Ričiju na mail niti da mu telefoniram, jer nema telefon, nema računar. On živi u  u srednjovekovnom svetu i prima poruke na ruke i takve stvari. Ali napisao mi je i poslao neke lepe reči, a ja sam njemu uzvratio lepim rečima. Još postoje problemi; još uvek postoje delovi spora koji nisu rešeni. Video sam mnogo gluposti po medijima, ali čujem i Koverdejla (bivšeg pevača Deep Purple) i druge kako pričaju o onome što se dogodilo na Rock And Roll Of Fameu. Pa, bili smo vrlo ljubazni prema svima. I pozvali smo Ričija da svira sa nama “Smoke On The Water” na ceremoniji, ali je on to odbio. Dakle, to su samo oportunističke primedbe.

Deep Purple/Photo: wikipedia.org
Deep Purple 1971./Photo: wikipedia.org

– Nikada nismo imali antagonizam prema Ričiju – pojasnio je Jan. – On ima svoja tumačenja, a mi ostali imamo svoja, tako da zaista nije vredno nervirati se zbog toga. Pričali smo o mogučnosti okupljanja godinama, još od kad se o tome prvi put govorilo – ali to bi bio cirkus i to bi odvraćalo pažnju od svega što sada radimo, da budem iskren. To ne bi bilo nimalo zabavno, jer mi ne ne funkcionišemo više na taj način.

Blekmur je ranije sugerisao da ga je menadžer Purplea sprečio da se pridruži svojim bivšim kolegama na sceni tokom ceremonije uvođenja u Rock and Roll Hall of Fame 2016. i to je iskoristio kao izgovor za nedolazak na događaj.

Članovi Deep Purple oduvali Blekmura: Nećemo koncert sa tobom

Uprkos tome što se Blekmur nije pojavio, tokom uvodnih govora prisutnih članova grupe Deep Purple, nekoliko puta su ga pomenuli. Osim toga, bubnjar grupe Metallica Lars Ulrih, koji je uveo Deep Purple u instituciju, najavio je “Smoke on the Water” kao pesmu “Ritchie fucking Blackmore” i kao jedan od najupečatljivijih gitarskih rifova svih vremena.

Pogledajte kompletnu epizodu podcasta “Tales From The Road”:

HL/Izvor: blabbermouth.net

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime