Izvođenjem predstave “Ko je ubio Dženis Džoplin?“ pokrenut EXIT Teatar

0
284
Predstava Ko je ubio Dženis Džoplin/ Photo: Promo (Exit)
Oglasi

Izvođenjem drame “Ko je ubio Dženis Džoplin?“, u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta (SNP) i Omladinske prestonice Evrope (OPENS), postavljeni su novi temelji EXIT Teatra i prvi korak u nameri da se delovanje Exita proširi ovom granom umetnosti.

Režiserka Sonja Petrović istakla je da su centralne teme predstave rodna ravnopravnost, prava žena u muzici i umetnosti, pravo na slobodu i izbore da živimo život kakav želimo, a ne onako kako nameće zajednica.

– Znamo da je EXIT počinjao u simbiozi sa pozorištem, neke čuvene predstave su se desile upravo na Petrovaradinskoj tvrđavi. Mislim da je ovo korak u nešto mnogo hrabrije i važnije. Radeći zajedno i pomažući jedni drugima u okviru međusektorske saradnje, doprinosimo zajedničkoj ideji o društvu koje gaji neke bolje i lepše vrednosti – rekla je Sonja Petrović.

Predstava Ko je ubio Dženis Džoplin/ Photo: Promo (Exit)

Zdravko Vulin ispred istakao je da Exit nikada nije bio samo muzički festival i objasnio zbog čega je baš sinoćna predstava pravi izbor za nove početke EXIT Teatra.

– Ima neka tajna veza između pozorišta i Exita. Želeli smo da napravimo novi iskorak u EXIT Teatar dramom “Ko je ubio Dženis Džoplin? jer je ova predstava kvalitetna. Postava koja stoji iza nje iznela ju je na najbolji mogući način, oni stoje iza svake rečenice i iza svake replike. EXIT Teatar želi da stvori prostor u kojem se pozorište prati ne zato što bi to tako trebalo, nego zato što je to ono što ljudima treba – kazao je Zdravko Vulin.

Direktor SNP Drame, Milovan Filipović takođe smatra da je predstava “Ko je ubio Dženis Džoplin?“ pravi način da se ponovo uspostavi veza između pozorišne publike i Exita.

– Svaka inicijativa, a pogotovo inicijativa koja dolazi od brenda kakav je EXIT, dobrodošla je u vraćanju publike u pozorište i vraćanju pozorišta na svoje. Voleo bih da publika Exita bude i publika Srpskog narodnog pozorišta – istakao je Filipović.

Predstava Ko je ubio Dženis Džoplin/ Photo: Promo (Exit)

S idejom novog početka EXIT Teatra osnovan je Međunarodni umetnički savet, čiji će zadatak biti selekcija predstava.

Njegovi članovi su ugledne ličnosti iz regiona, sa višegodišnjim pozorišnim iskustvom. Među njima su Egon Savin, Branislav Mićunović, Duško Ljuština, Aleksandar Popovski, Dino Mustafić i Robert Lenard.

Reditelj Aleksandar Popovski, koji je bio deo pozorišne selekcije EXIT Teatra u prvim godinama održavanja festivala, opisao je to iskustvo kao “poseban ambijent koji neće nikad zaboraviti”.

Reditelj Egon Savin je istakao da je Novi Sad grad velike pozorišne tradicije i da ima publiku koja ume da prepozna i pozdravi umetničke vrednosti.

– Rok opere, mjuzikli, savremena igra, problemske muzičke drame, komične opere i operete domaćih i stranih autora, savremenih i klasičnih, a u inovativnim rediteljskim postavkama… Eto popularnog umetničkog teatra kakav bi naša mlada, ali i starija publika sa oduševljenjem gledala – poručio je Savin.

Predstava Ko je ubio Dženis Džoplin/ Photo: Promo (Exit)
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime