Izložba ilustracija Davida Vartabedijana “TOP 50” od 1. aprila u SKC-u

0
294
Rammstein, Ilustracija, David Vartabedijan
Oglasi

Poznati srpski ilustrator, dizajner i novinar David Vartabedijan predstaviće svojih 50 najdražih ilustracija na izložbi u Srećnoj galeriji SKC-a, od 1. do 12. aprila.

“TOP 50“ je naziv koji aludira na Top liste, a u ovom slučaju David predstavlja odabir  50 najdražih (od više od 320 objavljenih) ilustracija nastalih za potrebe rubrike “Hit Strana” koja se iz nedelje u nedelju sve do sredine januara 2019. godine, bavila aktuelnom domaćom i inostranom muzičkom scenom u najstarijem nedeljnom magazinu u Srbiji, Politikinom Zabavniku.

Izložba, plakat
Izložba, plakat

Za rubriku “Hit strana” David Vartabedijan je počeo da radi ilustracije krajem leta 2012. godine, a kompletno uređenje rubrike (tekst, ilustracja, odabir fotografija) preuzeo je od maja 2014.godine pa sve do sredine januara 2019.

Na ilustracijama u kombinovanoj tehnici u spoju crteža i tipografije predstavljeni su brojni domaći i inostrani muzičari kojima je autor izložbe posvetio prostor u okviru rubrike “Hit Strana”.

Džoni Keš, Ilustracija, David Vartabedijan
Džoni Keš, Ilustracija, David Vartabedijan

Rekli su o izložbi:

– Naziv izložbe aproprira naslove muzičkih top lista najslušanijih pesama vremena u kom su nastajale. Iščitavanjem asocijativne vrednosti kroz simbole i artefakte, David Vartabedijan je na postmodernistički način ilustrovao domaće i strane izvođače, čije je portrete objedinio sa tekstualnim i tipografskim izrazom. Taj izraz predstavlja delove tekstova pesama muzičara, koji su kroz vreme izmeštali ideološke granice. Analizom prikazanih entiteta u muzici, autor je pronikao u samu srž njihovih subjekata i prepoznavanja zastupljenih identiteta.
Na izložbi su prikazani portreti protagonista različitih muzičkih žanrova, koji su objedinili različite umetničke prakse – od lirske autentičnosti, preko likovne vizuelizacije zvuka, do implementacije elemenata teatra i filma unutar performansa. Ilustrovani rok muzičari predstavljaju autonomne figure određenog ideološkog začelja, prepoznatog kroz svojstvene pokrete, stav, stil i način ponašanja; izgradnjom tih elemenata, prikazane figure bivaju reprezentovane kao simboli određenog muzičkog žanra.
Jelena Pavičević, teoretičar umetnosti

– Vartabedijanove teme uvek obrađene do same kosti i podržane specifičnim, naglašeno individualnim odnosom prema klasičnim simbolima, kreću se nikada dovoljno ispitanim graničnim područjima buke, glamura, kempa, moderne mitologije, i svesno, ili ne – magije.
Aleksandar Žikić

– Spajajući u sebi crtačke osobenosti i jezik različitih medija, radovi Davida Vartabedijana odlikuju se onom buntovnošću alternativne kulture koja se izvorno vezuje za rokenrol, i koja je njegov očajnički vapaj u orvelovskoj zbilji današnjeg sveta.
Srđan Vučinić

GhostDanzig, Ilustracija, David Vartabedijan
GhostDanzig, Ilustracija, David Vartabedijan

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime