Izgubljeno dugme… Prošlo je skoro 28 godina, a smrt Ipeta Ivandića i dalje je obavijena velom tajne

0
534
Oglasi
Goran Ipe Ivandič, Izgubljeno dugme/cover
Goran Ipe Ivandič, Izgubljeno dugme/cover

Goran Ipe Ivandić je bio legendarni bubnjar Bijelog dugmeta. Njegov talenat je itekako doprinio popularnosti ove grupe. Nažalost, izgubio je život u 39. godini što je predstavljao nenadoknadiv gubitak za rok scenu bivše države.

Rođen je 1955. godine u Varešu, a zatim se njegova porodica preselila u Sarajevo. Sredinom 1970. se s prijateljima učlanio u muzičku sekciju Pionirskog centra Boško Buha. Iz hobija su odlučili da osnuju grupu Crossroads, a prethodno su skupili novac za kupovinu muzičkih instrumenata. Ipetu su, po “sistemu” pismo-glava, pripali bubnjevi.

Grupa Mobi Dik mu je 1972. ponudila da tokom letnje sezone svira u Trpnju, na šta je on pristao. Ubrzo je postao veoma cenjen u muzičkim krugovima, a 1973. postaje član Bijelog dugmeta. Učestvovao je u snimanju albuma “Kad bi bio Bijelo dugme”, “Šta bi dao da si na mom mjestu”…

NJEGA SU KLEPTON, DILAN I HENDRIKS ZVALI NAJBOLJIM GITARISTOM GENERACIJE… TIHI ŽIVOT, GLASNI RIFOVI I MISTERIOZNA SMRT MAJKA BLUMFILDA

Goran Bregović je 1978. otišao u vojsku, a tada su Ipe i klavijaturista Laza Ristovski odlučili da napuste Bijelo dugme i pokrenu projekat “Stižemo”. Međutim, Ipe je uhapšen zbog posedovanja hašiša i bio je osuđen na tri godine zatvora. Na izdržavanje kazne otišao je u Foču 1981, a zbog primernog ponašanja pušten je samo godinu dana kasnije. Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ga je na Dan Republike 1982. oslobodilo daljeg izdržavanja kazne. Odlučio je da se vrati u Bijelo dugme i u bendu je ostao sve do njegovog raspada 1989. godine.

Treba spomenuti da je Ipe snimio albume “Kakav divan dan” i “Amila” sa devojkom Amilom Sulejmanović, koja je takođe cenjeno ime sarajevske muzičke scene. Bila je prateći vokal u Bijelom dugmetu, a lepota njenog glasa se naročito istakla u pesmi “Volim te još” grupe Valentino. Sarađivala je sa Bombaj štampom, Zlatkom Manojlovićem i drugim izvođačima.

Nije poznato gde je Ipe živeo posle raspada bivše države. Neki kažu da je stanovao u Beogradu, a Željko Bebek je u jednom intervjuu spomenuo da je živeo u Beču. Ipe je 12. januara 1994. pronađen mrtav ispred hotela Metropol u Beogradu. U policijskom izveštaju navedeno je da je izvršio samoubistvo, ali mnogi smatraju kako je to netačno i da je zapravo ubijen.

MLADI I NAIVNI… KAKO JE 1975. U LONDONU BIJELO DUGME PLAĆALO BESPLATNU KAFU

Amila, koja trenutno živi u Londonu, pre tri godine javnosti je predstavila knjigu “Ključ bubnja Tama”, koja, između ostalog, govori o Ipetu. Iako nije direktno otkrila razlog njegove smrti, smatra da se on može naslutiti.

– Posle knjige dobila sam i više od odgovora koje sam tražila posle Ipetovog odlaska. Ali, uglavnom svima je i više nego jasno šta se desilo s njim – rekla je tada.

I zvanična supruga poznatog bubnjara ne veruje da se njen izabranik ubio.

– Šest godina sam bila u Ipetovom životu, sve do 12. januara 1994. kada je pronađen mrtav baš tamo gde smo se i upoznali, u beogradskom hotelu “Metropol”. Tvrdim da se Ipe nije drogirao, ali i sumnjam da je izvršio samoubistvo – izjavila je Dragana Ivandić 1996. za “Svedok”.

O Ipetu je snimljen i odličan dokumentarac “Izgubljeno dugme”, ali ni u njemu nema jasnog odgovora o njegovoj smrti.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime