Iza stihova ovih hitova za sva vremena kriju se neverovatne priče…

0
258
Singl ploče/Photo: unsplash.com
Oglasi

Muzičari s vremena na vreme stvore hit kome je prosto predodređeno da momentalno postane klasik. Bez obzira da li je to zbog emotivnih stihova ili privlačnog refrena, ove pesme postaju duboko ukorenjene u umovima čak i onih manje zainteresovanih slušalaca.

Da li znate o čemu tačno govore stihovi “Bohemian Rhapsody”? Tajna otkrivena posle 40 godina…

Međutim, iako takve pesme imaju značajna mesta u istoriji pop kulture, ponekad čudne priče iza poznatih tekstova često ostaju neispričane. Iako su melodije prepoznatljive već posle prvih taktova, poreklo njihovih stihova može vas iznenaditi.

“I Shot the Sheriff” govori o kontracepciji?

Za Boba Marlija, jednog od pionira muzičkog pravca po imenu rege, “I Shot the Sheriff” čini se kao netipična pesma. Ovo je navelo fanove da veruju kako je frontmen sastava Wailers poetski aludirao na potpuno drugu temu, a izjava jedne od Marlijevih bivših partnerki dokazuje da su možda u pravu.

Da li znate šta, zapravo, čini “seksi pesmu”?

Prema rečima filmskog stvaraoca, fotografa i glumice Ester Anderson, pesma navodno govori o njenoj odluci da koristi pilule za kontracepciju, čemu se Marli protivio. Lekar koji ih je prepisao nazvan je “šerifom” jer se meša u prirodan proces, prepisujući ih pacijentkinji. Nagoveštaji ove tvrdnje mogu se naći u sledećim redovima:

Every time I plant a seed / He said kill it before it grow.

Marli je inače rekao da pesma govori o potrazi za pravdom.

“Total Eclipse of the Heart” ima veze s vamprima

Američki kompozitor, tekstopisac i producent Džim Stajnman, prvobitno je napisao “Total Eclipse of the Heart” (pesma je stigla do mesta broj jedan na Billboardovoj listi 1983) za muzičku adaptaciju klasičnog vampirskog filma “Nosferatu”.

Zašto nam prijaju tužne pesme kad smo tužni? Studija dala zanimljiv odgovor…

Inspirisan totalnim pomračenjem punog Meseca, pesma se u originalu zvala “Vampires in Love”. Stajnman je jednom prilikom izjavio da bi svako ko je slušao tekst brzo shvatio da se odnosi na romansu začetu u vampirskoj tami.

Stajnman je takođe bio iznenađen što su ga zamolili da radi sa pevačicom Boni Tajler, pošto je obično radio sa Mitom Loufom i drugim umetnicima koji su bili hard rock ili hevi metal usmerenja. Ipak, on je voleo glas Boni Tajler i bio je uzbuđen izazovom da radi u drugom žanru kao što je pop.

Iako Stajnmanova muzička verzija “Nosferatua” nikada nije dovršena, kasnije se pojavila u partituri njegovog mjuzikla “Dance of the Vampires”.

“Walk This Way” je citat iz filma

Kada su članovi grupe Aerosmith Stiven Tajler i Džo Peri radili na pesmi “Walk This Way”, vrlo brzo su završili muziku, ali su se mučili sa tekstom. Odlučili su da odu u bioskop i razbistre glave pre nego što nastave. Bila je 1975. godina, a “Young Frankenstein” Mela Bruksa prikazivao se u obližnjem bioskopu na Tajms Skveru u Njujorku.

Mračna priča iza vedre melodije… Pre 40 godina su poleteli Nenini “crveni baloni”

Grupa je očigledno toliko uživala u filmu da su pri povratku citirali replike Džina Vajldera i Martija Feldmana dok su ulazili u studio. Prisetili su se da je Feldman rekao Vajlderu “walk this way”, a producent Džek Daglas istog trenutka je pomislio da bi citat bio savršen naslov pesme.

Tajler se odmah dao na pisanje stihova, a numera se našla na top listama u dve različite decenije: prvi put 1976. i ponovo kada se bend udružio sa rep grupom Run-DMC 1986. godine.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime