Ipak okazan koncert grupe Laibach u Kijevu zbog stava benda o konfliktu u Ukrajini

0
432
Laibach (Exit 2021)/ Photo: AleX
Oglasi

Kijevski koncert koji je svetski priznati slovenački bend Laibach trebalo da održi 31. oktobra otkazan je, zbog, kako se navodi, stava tog benda o konfliktu u Ukrajini.

Ovaj društveno i umetnički angažovani alternativni rok bend potvrdio je danas za agenciju STA da je organizator u nedelju odlučio da otkaže njihov nastup jer je saopštenje Lajbaha izazvalo previše kontroverzi u Ukrajini.

Proglas grupe Laibach pred koncert u Kijevu: Nismo želeli da vas uvredimo…

U saopštenju ove slovenačke rok grupe se navodi da su bili suočeni sa kategoričnim zahtevom da se eksplicitno izjasne da su “svi Rusi loši i da je sva ruska umetnost bezvredna”, na šta, kako kažu, nikako nisu mogli da pristanu.

Lokalni organizator koncerta objavio je na društvenim mrežama da je događaj, koji je trebalo da bude održan u muzičkoj dvorani Bel Etaž u Kijevu, otkazan zbog žestoke polemike o stavovima benda šta je izazvalo rat u Ukrajini.

LAIBACH EUROVISION SHOW IN KYIV CANCELLED

The announcement of the Laibach concert in Kyiv caused considerable…

Posted by Laibach on Monday, February 27, 2023

“Da ne bismo podelili Ukrajince na različite tabore i da bismo otklonili uzrok neslaganja, odlučili smo da otkažemo koncert Laibacha u Bel Etažu. Uprkos činjenici da je bend izrazio podršku Ukrajini i Ukrajincima i osudio ruski režim, značajan deo publike kategorično se usprotivio nastupu”, objavio je organizator koncerta na Facebook stranici.

Tračak nade i crveno svetlo koje svetli u tami… Laibach objavio EP “Love is Still Alive”

Ukrajinci imaju podeljeno mišljenje o tvrdnjama Laibacha da je rat u Ukrajini zapravo geopolitički sukob između Rusije i SAD na ukrajinskoj teritoriji.

Londonski Guardian je citirao jednog od predstavnika ovog slovenačkog benda koji je rekao da je sukob u Ukrajini “cinični, posrednički rat za geostrateške interese supersila i finansijskog kapitala, posebno vojno-industrijskog kompleksa”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime