I nebo voli džez i bluz… Oluja zaobišla Bavanište i Art Avliju, a na 16 ari bilo je više nego dobrih stvari…

0
427
Oglasi
Art Avlija/Photo: AleX
Art Avlija/Photo: AleX

I nebo, očigledno, voli dobar bluz i džez. Dok je u okolnim mestima padalo, duvalo, grmelo i sevalo. u Bavaništu je u subotu, 13. jula, grmelo i sevalo samo sa bine VI Art Avlija Jazz & Blues festivala.

Pala je, istina, koja kap kiše (pola sata brige za organizatore i izvođače), ali ništa nije moglo da pokvari dobru energiju koja uvek, pa je tako bilo i ovaj put, vlada u Gocinom i Rašinom dvorištu kada se u njemu okupe vrsni džezeri i bluzeri sa svih strana sveta.

Festival je ove godine održan pod sloganom “Let’s stay together”, a na već čuvenih 16 ari za dobre stvari stvarno je dobrih stvari i bilo. Zapravo, više nego dobrih.

Već od 16 sati počelo je zagrevanje, uz sjajni bend Deep Steady, a potom i The Gamblerse, da bi specijalni gost, mali Aleksa Danić koji ima samo 13 godina, sve podigao na noge. Brojni okupljeni muzičari prvo su se zbunjeno zgledali (da li je moguće da klinac ovako svira), a potom s pažnjom ispratili nastup malog gitarskog virtuoza, kojem je na sjajnom nastupu čestitao i Vasil Hadžimanov, headliner festivala.

Art Avlija/Photo: AleX
Art Avlija/Photo: AleX

Bila je to uvertira za goste iz Slovenije, sastav Fukognito koji je već dobro poznat domaćoj publici jer svaki put naprave fenomenalnu atmosferu. Nisu izneverili  ni ovog puta.

A onda su na binu, dostojnu najvećih festivala, baš nekako zajedno sa kratkom kišom, izašli momci u savršeno skrojenim odelima i sa kravatama i rasplesali sve prisutne. Jer, nemoguće je ostati ravnodušan na zvuk i harizmu gostiju iz Italije, sastava The Uppertones, zbog kojih su, priznali su nam, neki potegli baš dug put do Bavaništa.

Prvi bis su, međutim zaslužili Marko Churnchetz Trio feat. Jonathan Hoard, ekipa koja je u Bavanište stigla iz Njujorka. Njihov vrhunski nastup, uz zvezdani oreol koji nad glavnom nosi bosonogi frontmen, ostavio je bez daha i strasne ljubitelje džeza, ali i takozvanu “običnu” publiku koja ih do sada nije skušala.

Art Avlija/Photo: AleX
Art Avlija/Photo: AleX

Naravno, krunu večeri predstavljala je svirka već dobrog prijatelja Art Avlije, Vasila Hadžimanova, koji je sa svojim bendom potvrdio zbog čega je prvo ime domaćeg džeza.

Za kraj, kao i uvek, Jam Session, predvođen Maksom Kočetovim i Bogranom Gumenjukom.

To je bilo o muzici… a o vrhunskim kobajama i ćevapima, nestvarnim banatskim krofnama i kiflicama… nećemo da pišemo. Moraćete da svratite naredne godine 🙂

Da vam još plastičnije dočaramo šta se to u subotu dešavalo u Bavaništu pogledajte video, snimljen dronom pred početak festivala i fotogaleriju:

HL

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime