HL INTERVJU – GORAZD ČAPOVSKI (MIZAR): Ukazujemo se uvek u novom svetlu, ostajući isti…

0
468
Mizar
Mizar/Photo: Paulo Dukić
Oglasi

Kultna makedonska grupa Mizar održaće sedam godina čekani koncert u Beogradu u petak,16. decembra, od 20:00 časova u Domu omladine.

Na koncertu, Mizar će svirati pesme koje čine presek njihove dugovečne karijere, ali i numere s novog, šestog po redu albuma “Večna praznina”. Pred ovaj nastup razgovarali smo sa Gorazdom Čapovskim, liderom i jedinim originalnim članom sastava.

Headliner vam poklanja majicu i CD-ove novog albuma grupe Mizar

Svakog dana se očekuje objavljivanje vašeg novog albuma. Po čemu je on drugačiji od svog prethodnika?
– Svako Mizarovo otkrovenje donosi neki novi pečat i zvuk. Svaki je album izveden u različitom raspoloženju i sa različitim muzičarima, ali mislim da smo uvek prepoznatljivi.

Nedavno ste rekli da ste mislili da ga nikada nećete završiti. Šta vas je ometalo u tome?
– Svi smo svedoci o zbivanjima poslednjih godina, verojatno je i to dobrim delom uticalo i na naš entuzijazam i malo nas usporilo.

Ovo je šesti album po redu tj. šesto ukazanje. Možeš li fanovima, naročito mlađim i novim, da pojasniš ukazanje?
– Ukazanje, otkrovenje, objava, apokalipsis – podizanje vela, u religiji i teologiji označava Božije objavljivanje stvorenom svetu. Tako, Mizar otkriva sebe, objavljuje se u novom svjetlu, sa drugačijim ljudima, ostajući isti.

Članovi Mizara video porukama pozvali publiku na koncert 16. decembra u Domu omladine

Poslednji put smo vas videli u Beogradu pre sedam godina. Zašto je prošlo toliko vremena od vašeg poslednjeg koncerta, s obzirom da ste u Beogradu uvek bili dobro primljeni?
– Svako od nas ima dobre i drage ljude koje voli i na koje se rado seća, ali ih niti zovemo, niti ih gledamo, a ne znamo zašto.

Šta možemo da očekujemo na koncertu u Amerikani 16. decembra?
– Pošto je ovo ipak i promocija novog albuma, biće dosta novih pesama. Ali, naravno, biće tu i dosta starih hitova iz zlatnog doba ovog benda, koje publika poznaje.

Imaćemo priliku da prvi put gledamo pevača Zorana Tortevskog. Koliko brzo se uklopio u Mizar i po čemu je drugačiji od svojih prethodnika?
– Svi su prethodni pevači odlični i unikatni. Sa Zoranom se odavno poznajemo i već smo radili zajedno na albumu “Deteto i Beloto More”, sa vizantijskim horom Harmosini čiji je on bio član. Deo našeg osnovnog muzičkog pečata je viznatijsko pevanje, a on već nekih 15-ak godina to praktikuje, tako da je ovo neki logički nastavak naše saradnje.

Singlovi “Izgoren od ova sonce” i “Večna praznina” naišli su na dobar prijem kod fanova. Koliko vaš vizantijski fazon može da se prilagodi ovim brzim, hi tech vremenima?
– Za nas je vizantijska umetnost uvek moderna i aktuelna. Kao sunce – uvek sija i obasjava sve i sva.

Šta želiš da postaneš kad porasteš?
– Kad porastem, biću mlad.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime