HEADLINER.RS OTKRIVA: PREDSTAVA “FBI – DOSIJE TESLA” USKORO I KAO KNJIGA

0
167
FBI - Dosije Tesla/Photo: Walter media
Oglasi

Multimedijalna pozorišna predstava “FBI – Dosije Tesla” koja je povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle, premijerno izvedena 19. novembra na sceni “Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, uskoro će biti pretočena u knjigu, saznaje Headliner.rs.

FBI - Dosije Tesla/Photo: Walter media
FBI – Dosije Tesla/Photo: Walter media

Dr Nele Karajlić, koji je režijski spojio filmske scene, muziku, ples i teatar, poveo publiku na putovanje kroz Teslin život, dan kada je preminuo, a zatim i u snove policajca Nika Nelsona (igra ga sam Karajlić) u kojima komunicira i sa Teslom i Markom Tvenom, odlučio je da svoj scenario objavi i kao knjigu, koja će sadržazi i neke detalje koji dopunjavaju ovu vanvremensku priču. Kako je panirano, knjiga bi trebalo da se pojavi do kraja godine.

“FBI – Dosije Tesla” je fantastična priča u kojoj se sve događa tokom jednog dana, 7. januara 1943. godine, u Njujorku, kada je fizička smrt genija i naučnika pokrenula nemilosrdnu trku svetskih obaveštajnih službi za Teslinim tajnim oružjem koje bi moglo da promeni tok Drugog svetskog rata. I čovečanstva uopšte.

[infobox title=’Beogradska premijera 18. decembra’]

FBI - Dosije Tesla/Photo: Walter media
FBI – Dosije Tesla/Photo: Walter media

Premijera u Beogradu u Sava Centru očekuje nas 18. decembra. Do kraja godine, “FBI – Dosije Tesla” biće igran još jednom u SNP u Novom Sadu, 16. decembra, i u Banjaluci, u hali Borik, 26. decembra.[/infobox]I zaista, u duhu rečenice sjajnog Nebojše Glogovca koji se pojavljuje na platnu kao Džej Edgar Huver, legendarni direktor FBI: “Znate li ko je Nikola Tesla?”, autor otkriva ko je bio čovek kojim se svi ponosimo. Veliki naučnik? Da, ali ne samo to. Neobičan? Svakako, ali ne samo to. Čovek koji se bavio raznim vidovima energija, video u svojim vizijama čuda koja danas koristimo, stvarao čuda, odrekao se zarade pocepavši neverovatan ugovor…usamljenik, kockar, intrigantan? Tesla, čovek koji je voleo poeziju i pisao pesme? A u duši, kako se kaže u komadu, “Srbin iz Like, inovator”.

FBI - Dosije Tesla/Photo: Walter media
FBI – Dosije Tesla/Photo: Walter media

Pored Neleta, u ovom komadu igraju i Nikola Rakočević, Nebojša Glogovac (na projekcionom platnu), Marko Gvero, Aleksandar Gajin, Bojan Dimitrijević, Vaja Dujović, Ivan Zablaćanski, Milorad Kapor, Nebojša Savić, Ninoslav Ćulum, Danijela Tanasković, Marko Gizdavić i drugi. Deo ekipe čine i plesači kluba “Queen” iz Novog Sada.

“FBI – Dosije Tesla” kao producenti potpisuju Tesla global forum, Walter media iz Beograda, udruženje “Princip” i Sanjaj. Pozorišni spektakl rađen je u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem u Novom Sadu.

Pripremu ovog pozorišnog spektakla su pomogli gradovi Novi Sad i Beograd, kompanije “Dunav osiguranje” i “Comtrade”, kao i prijatelji koji su ekipi ustupili svoje raspoložive kapacitete – “Košutnjak film” i omladinsko pozorište “Dadov”.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime