Grupa Leb i sol odlikovana Ordenom zasluga Severne Makedonije

0
282
Vlatko Stefanovski, Arsenal Fest 2023/ Photo: AleX
Oglasi

Na svečanoj ceremoniji, Stevo Pendarovski, predsednik Republike Severne Makedonije, odlikovao je članove grupe Leb i sol Ordenom zasluga za Severnu Makedoniju.

Pendarovski je orden uručio Bodanu Arsovskom, Kokanu Dimuševskom, Vlatku Stefanovskom i Garabetu Tavitjanu u predsedničkoj rezidenciji Vila vodno za „izvanredno, autohtono i jedinstveno muzičko stvaralaštvo“.

OD “ABER DOJDE DONKE”, DO “TALASNE DUŽINE”… Objavljena kompilacija “Leb i sol – Greatest Hits Collection”

Napomenuo je da je skopska četvorka “proslavila zemlju visoko na svetskoj mapi umetničkih dostignuća” i da njihova muzika “predstavlja kulturno nasleđe sa kojim su se identifikovale i rasle generacije i još rastu i žive generacije Makedonaca”.

Objavljeno luksuzno vinilno reizdanje kultnog albuma “Kao kakao” grupe Leb i sol

Spomenuo je da su od njihovog prvog albuma, objavljenog 1978, članovi grupe Leb i sol definisani kao “neprikosnoveni instrumentalni virtuozi i pioniri u onome što su kritičari nazvali world music fusion – kombinujući rok, jazz i tradicionalne makedonske ritmove, stvarajući muziku koja daleko prevazilazi granice vremena”.

Istakao je i da su se oni tokom skoro pola veka postojanja “nametnuli kao nacionalni ponos i kategorija, status koji su bez muke održavali godinama, sve do danas”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime