Goribor slavi 10 godina albuma “Evo je banja”… Tim povodom, stiže serija live izdanja i vinila kultnog benda

0
717
Oglasi
Goribor/Dancing Bear promo
Goribor/Dancing Bear promo

Kultni bend Goribor svojom mešavinom trip hopa i bluesa s pravom nose titulu jednog od najhvaljenijih muzičkih sastava celog regiona. Njihov nesvakidašnji muzički izraz, blizak bendovima poput Joy Division, Discipline kičme i Ekatarine Velike kao i razorna snaga tekstova Aleksandra Stojkovića ST-a, harizmatičnog frontmena i jednog od najjačih rokerskih pesnika na području regiona koji je objavio i tri zbirke pesama, razlog su zbog kojeg je Goribor za samo nekoliko godina uspeo da protrese scenu, postane koncertna ”senzacija” i osigura svoje mesto u istoriji rocka na ovim prostorima.

Goribor je 2007. godine pod okriljem Dancing Beara objavio svoj istoimeni debitantski studijski album ”Goribor” koji je odlično prihvaćen od strane eminentnih muzičkih kritičara u regionu, a zatim 2012. godine objavili su, takođe hvaljeni dvostruki album ”Evo je banja” koji je uvršten među najznačajnije dvostruke albume objavljene na prostoru bivše Jugoslavije. Produkciju za oba albuma potpisuje Edi Cukerić, jedan od najboljih, a tada i najtraženijih domaćih muzičkih producenata.

– Započeli smo tu saradnju jer smo jako verovali u Goribor iako smo znali da u to vreme ne možemo da računamo na tadašnju medijsku podršku pa tako Goribora i ST-a nije bilo na TV-u, niti na radijskim top listama (kako su rekli, nemaju gde da ih svrstaju, nisu ni domaći, a ni strani bend), a i broj emitovanja pjesama u radijskom eteru bio je skoro pa zanemarljiv, ali nije nas to obeshrabrilo. Uprkos tome, Goribor osvaja Hrvatsku, ali i šire, jednu po jednu dušu žednu pravoga rocka te uz ”usmenu predaju” privlači sve više publike na koncertima – prisećaju se iz Dancing Beara.

Goribor Live
Goribor Live

Ove godine se obeležava 10 godina od objavljivanja dvostrukog albuma ”Evo je banja” pa je tim povodom Dancing Bear odlučio da to više nego dostojno proslavi objavom sledećih izdanja:

U petak, 27. maja, objavljen je digitalni audio live album ”Goribor – Live” / album s audio snimkom koncerata koji su održani 19. i 20.09.2013.

Već 3. juna  stiže po prvi put dvostruki vinil prvog albuma ”Goribor” (pre-order link)

Dve sedmice kasnije, 17. 6. 2022. za Record Store Day, kao posebna poslastica za sve fanove i kolekcionare biće objavljen, takođe po prvi put i na dvostrukom vinilu album ”Evo je banja” (pre-order link)

Svojom poezijom razorne snage, mračnim tonom, reskim zvukom gitare i hermetičnim muzičkim izrazom Goribor je koncertno briljirao. Iza njih su nastupi na brojnim velikim festivalima i koncertne turneje po regionu, ali i inostraninastupi među kojima su bili koncerti u Švedskoj i Norveškoj. S tek dva službena albuma Goribor je zaista uradio ono što većina ne uradi tokom cele karijere.

Goribor, dvostruko vinilno izdanje
Goribor, dvostruko vinilno izdanje

Godinu dana od objavljivanja dvostrukog albuma ”Evo je banja”, koji se možda čak pokazao kao bolji od prvog albuma, momci iz Bora poželeli su da ga okrune snimanjem live izdanja u Zagrebu. Izbor je pao na Vintage Industrial Bar i datum održavanja i snimanja koncerta zakazan je za 19. 9. 2013. Za samo par dana koncert je rasprodaz i tražila se karta više. Zbog velikog interesovanja publike morali su da dodaju još jedan datum pa su održana dva rasprodata koncerta 19. i 20. septembra 2013. u Vintage Industrial Baru u Zagrebu i obe večeri su snimljene audio i video.

Ovi sjajni audio snimci dočekali su u petak, 27. maja svoju službenu objavu u formatu digitalnog audio live albuma “Goribor – Live” koji je dostupan na svim streaming servisima.

Tonski snimatelj koncerata bio je Mladen Marjanović, za mix su zaslužni Iztok Černe, Edi Cukerić, Aleksandar Stojković i Miroslav Užarević koji je odrađen u studiju Metro u Ljubljani baš kao i mastering koji potpisuje Iztok Černe, a Edi Cukerić je, ”već standardno”, muzički producent i za ovo izdanje koje donosi čak 14 live pesama koje utelotvoruju svu onu esenciju zbog koje obožavamo Goribor.

Goribor - Evo je banja, dvostruko vinilno izdanje
Goribor – Evo je banja, dvostruko vinilno izdanje

Goribor su u svom standardnom klupskom izdanju (dve gitare, laptop, bubnjevi i vokal) u formaciji: Aleksandar Stojković – ST (vokal) , Željko Ljubić – Pity (gitara), Miroslav Užarević (gitara, bass) i Darko Urošević (bubnjevi) dve večeri u prepunom Vintage Industrial Baru dva dana zaredom po dva sata oduševljavali publiku svojim potmulim apokaliptičnim transom.

– Bilo je sjajno zaista. Prvi dan je bio rasprodat, ali moram priznati da se nismo nadali da će biti puno i naredne večeri. Publika je bila sjajna kao i uvek u Zagrebu. Uostalom videćete kad izađe DVD – izjavio je Željko Ljubić – Pity posle održanih koncerata i da, uskoro ćete i to videti u nekom video koncertnom izdanju…

Do tada, svi koji vole Goribor mogu da pogledaju video spot iz snimljenog i montiranog koncertnog video materijala rediteljke i producentkinje Jasne Zastavniković i montažera Siniše Berstovšeka, koji donosi dašak te čarolije i magičnih niti kojima smo obavijeni na koncertima Goribora, a za pesmu s kojom je sve i počelo – ”Sjajne niti”.

HL/Izvor: ravnododna.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime