“Gorbačov. Raj”… Dokumentarac o “uništitelju komunizma” koji živi u luksuzu, jedva hoda, i dalje cirka votku i prvi put otvoreno govori o Putinu, Jeljcinu, Staljinu…

0
189
Oglasi
Mihail Gorbačov/Photo: YouTube printscreen
Mihail Gorbačov/Photo: YouTube printscreen

Vitalij Manski, reditelj iz mešovite ukrajinsko-ruske porodice (o tome je snimio sjajan film “Rođaci”) predstavio je dokumenarni film o Mihailu Gorbačovu, čoveku koji je “uništio komunizam”, barem u onom obliku kkav je bio u doba Hladnog rata.

Pre dve godine Manski je režirao takođe izvrsno ostvarenje “Putinovi svedoci”, u kojem je iz prve ruke objasnio kako je izgledao izbor Vladimira Putina za prvog čoveka Ruske federacije. Dotadašnji predsednik Boris Jeljcin odlučio je uoči Nove godine 2000. da preda vlast upravo Putinu, a ovaj je napravio vrlo čudnu predsedničku kampanju (koja je po nekima uključivala i terorizam), ali je naposletku ipak izabran.

TOM MORELO I PUSSY RIOT U ZAJEDNIČKOJ PESMI “WEATHER STRIKE”… BUNT, REVOLUCIJA I – PORUKA ZA PUTINA

Kao šef dokumentarnog programa Ruske televizije, Manski je uletieo u Putinov izborni štab i snimao ga u svakoj prilici malom videokamerom, ali snimao je puno i Jeljcina, koji bi se narogušio u svakoj prilici kad bi se spomenuo Mihail Gorbačov, raniji predsednik koji mu je predao tu funkciju.

Zašto? Odgovor je u dokumentarcu “Gorbačov. Raj”, kojim je reditelj zatvorio krug portreta najvažnijih ruskih predsednika u poslednje dve i po decenije. Gorbačov, koji je u martu napunio 90, mu je posvetio puno vremena, ali razgovor nije tekao lako jer se nekad moćni sovjetski političar, koji je lično srušio komunizam svojim projektima “glasnost” i “perestrojka”, sad teško kreće, uglavnom uz pomoć hodalice, živi u lepoj vili, dobio ju je na doživotno korišćenje, a prijatelji su mu u njoj izgradili lift kako mogao da se spusti od spavaće do radne sobe i trpezarije.

KO JE USTVARI SVINJA? NA KOGA JE MISLIO ORVEL I ZAŠTO JE PRAVA NA FILM “ŽIVOTINJSKA FARMA” KUPILA – CIA!

Dodatno ga je pokosila smrt supruge Raise pre dve decenije, neprestano je na lekarskim kontrolama, alo još uvek popije poneku votku i malo piva. Razgovor Manskog i Gorbačova je prijateljski, na kraju nekadašnji predsednik čak dolazi na proslavu Nove godine u rediteljev dom, ali on nikad ne zaboravlja svoje finese političara. Da kaže nešto protiv Putina (koga, uzgred, neprestano gledamo na televizijskom ekranu u uglu sobe)? Ne, nikako!

Ali zato o Jeljcinu možete saznati svašta u prepričavanju dogodovština oko preuzimanja vlasti, a nešto malo i Andropovu koji ga je ustoličio kao sovjetskog predsednika. Priznaje da se zgrozio kad je kao predsednik čitao dokumente o Staljinovim pogromima, pa još kao školarac pisao mu je ode i u njih beskrajno verovao. Na Lenjina nema većih zamerki, ali smatra da je on, Gorbačov, bio jedini socijalistički i demokratski političar u istoriji Sovjetskog Saveza. Zašto se onda tako loše kotira kod savremenih Rusa? Strpljenja, sve će doći na svoje mesto, kaže Manski.

HL/Izvor: nacional.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime