Gizer Batler, basista Black Sabbatha: Heavy metal je nastao kao sarkastičan termin za muziku koja zvuči kao lomljenje gvožđa, ne znam kako smo zaglavili s tim…

0
338
Oglasi
Gizer BAtler/Photo: wikipedia.org
Gizer Batler/Photo: wikipedia.org

U novom intervjuu basista Black Sabbatha Gizer Batler rekao je da je “heavi metal” bio sarkastičan termin pre nego što je postao zvanični naziv za muzički žanr.

Uzimajući u obzir da je Black Sabbath u velikoj meri odgovoran za “pronalazak” heavy metala kakav poznajemo, Batlerove primedbe su intrigantne. Prema njegovoj proceni, oznaka “heavi metal” je korišćena u pomalo pogrdnom kontekstu ranih 1970-ih i Black Sabbath se “zaglavio s njim”.

TONI AJOMI O OKUPLJANJU BLACK SABBATH: NIKAD NE RECI NIKAD… VEĆ SMO KRŠILI OBEĆANJA

– Кada smo bili na turneji u Americi – mislim da je to bila druga turneja u Sjedinjenim Državama – pročitao sam ovu recenziju i momak je rekao: “Ovo nije muzika; zvuči kao da se gomila teškog metala razbija zajedno” – priseća se Gizer u novom intervjuu sa Edijem Trunkom.

– To je nekako prešlo u Englesku, i od tada je to postalo nekakav sarksastični termin koju su primenjivali na nas – ‘ovo nije muzika, to je gomila teškog metala koja se razbija u istom trenu’. I iz nekog razloga smo zaglavili s tim izrazom.

“PARANOID” ZA KRAJ… OVAKO JE ZVUČALA POSLEDNJA PESMA SA POSLEDNJEG NASTUPA BLACK SABBATHA

Black Sabbath/Photo: The End tour promo
Black Sabbath/Photo: The End tour promo

Drugi pripisuju zasluge Steppenwolfovom klasiku “Born to Be Wild” jer je skovao termin u svojim prvim stihovima: “I like smoke and lightnin’ / Heavy metal thunder”.

U svakom slučaju, kao žanrovska oznaka, heavy metal je očigledno imao “teške” muke pre nego što je postao legitiman.

IZVRŠNI PRODUCENTI MARVELA POKUŠALI SU DA IZBACE MUZIKU BLACK SABBATHA IZ “IRON MANA”… NA SREĆU, JEDAN ČOVEK IH JE SPREČIO U TOME

Na drugom mestu u intervjuu, Geezer je zaronio u poreklo jedne od najpoznatijih metal pesama Black Sabbatha – “Iron Man”. Lirski sadržaj je u velikoj meri inspirisan Isusom Hristom, rekao je Gizer, potvrđujući prethodne primedbe i pretpostavke u vezi sa protagonistom pesme.

– Da, bilo je na neki način zasnovano na Isusu Hristu – rekao je Batler.

– On je kao, neki momak koji ide okolo i čini dobro, a onda pokuša da proširi svoju poruku i na kraju biva razapet jer je govorio istinu. A to je bio Iron Man koji je video budućnost i vratio se da kaže svetu koliko mu se užasa piše, a ljudi se okreću protiv njega. Dok je Isus umro da bi spasio ljude, Iron Man se sveti. To je velika razlika.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime