GILETOV VREMEPLOV: “Hodam sad kao Zombi” i “Svečane bele košulje” kao da su juče napisane…

0
801
Oglasi
EKV Party/Photo: Mascom promo
EKV Party/Photo: Mascom promo

Srđan Gojković Gile kaže da je jedan od razloga dugovečnosti njegovog benda Električni orgazam bila sposobnost da se na pravi način reklamira i vodi karijera, a da ne bude proglašen estradom.

On kaže da su slavni jugoslovenski bendovi Bijelo dugme i Riblja čorba bili i ostali mejnstrim što je, smatra lider Orgazma, “seljački”.

– Nije tu ništa loše, ali mejnstrijm ovde u Srbiji je Aca Lukas. Ne postoji bend ovog žanra koji je mejnstrim pošto sam žanr nije takav – kaže Gile i dodaje da su ovde bendovi pokušavali da prelaze na “seljačku varijantu”.

– Pošto seljačka varijanta jeste ovde mejnstrim, da to tako nazovem… U Jugoslaviji su to Bijelo dugme, Riblja čorba i bendovi koji su prelazili i privlačili publiku koja nije striktno rokenrol i koja iako ima simpatija za tu muziku, ujedno sluša i Acu Lukasa – rekao je Gile.

Gile je, u intervjuu za Danas priznao da je bend u jednom trenutku osamdesetih, sa pesmom “Igra rokenrol cela Jugoslavija” prebacio tu prečku, iako im ni tad to nije bila namera, niti su očekivali da će ta pesma uvući bend u priču koja se dodiruje sa estradom.

Gile kaže da ne voli da ih nazivaju mejnstrim bend, ali priznaje da je to komercijalno najuspešniji period Orgazma, jer su počeli da sviraju po halama, stadionima, a da su se posle toga “vratili u prostore sa u proseku oko 1000 ljudi”.

On se u intervjuu osvrnuo i na pesme “Svečane bele košulje” i “Hodam sad kao zombi”, koje su imale političku poruku.

– Kao da se ništa nije mnogo promenilo od tada do danas. Te pesme su aktuelne kao da su juče napisane. Kad radim, uvijek se trudim da pravim pesme čiji su tekstovi univerzalni i vanvremenski, koji nisu vezani za konkretnu političku ličnost ili dnevno-političku situaciju. Zato što se menjaju glumci i izvođači radova, ali kao što vidimo, opet je na snazi kult jedne ličnosti – tada Slobodana Miloševića, a sada Aleksandra Vučića. Radi se o dve različite osobe, ali je situacija čudno slična. Tako su i te pesme jednako aktuelne sad kao što su bile kad je Milošević bi na vlasti.

HL/Izvor: Danas

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime