GIBONNI vs INTERNET: Muzika je postala incident, ne mogu ja tim novim putevima…

0
306
Oglasi
Gibonni u SPENS-u/Photo: Teodora Ćirić
Gibonni u SPENS-u/Photo: Teodora Ćirić

Zlatan Stipišić Gibonni, jedan od najpopularnijih kantautora u regionu, kaže da mu se stanje u svetskoj muzici već duže vreme ne dopada.

– Dosta sam zabrinut za muziku, zato što se sa promenom formata nosača zvuka promenio i način na koji ljudi sve to nose. U ono doba, kada smo mi bili klinci, postojao je džuboks, a voleli smo Boney M, jer je u toj kutiji bio singl, pa ti samo stisneš G4 i svira ti pesma “Daddy Cool”. Onda se pojavio LP, a to je bilo za ljude koji imaju daha da za 35 minuta kažu nešto pametno. To je bilo dobro doba za AC/DC, Led Zeppelin, Pink Floyd, Genesis, Pitera Gebrijela, za ljude koji su imali nešto da kažu. A onda se pojavio video, što je izbacilo Majka Džeksona i Duran Duran – mi lepo plešemo, kvarcovani smo, nemamo stomake… to je bila njihova priča. Kada se pojavio CD, to je bilo slično kao LP, ali za ljude koji imaju još više daha da kažu nešto pametno, pa su to bila vremena za U2, R.E.M, Metallicu…  – objašnjava kantautor iz Splita.

Gibonni u SPENS-u/Photo: Teodora Ćirić
Gibonni u SPENS-u/Photo: Teodora Ćirić

Gibonni smatra da je internet naškodio muzici u celom svetu.

– A kako je sada vreme interneta, to je vreme incidenta, kako se Lejdi Gaga obuče u šnicle, i to je sada sasvim drugo doba. Ja se bojim za muziku. Pokušavam da budem pošten prema Bogu, prema svemiru, sudbini, jer svestan sam da sam imao svojih pet minuta koji su trajali 20 godina. E sad, da li će sledećih pet minuta dobiti neka domaća Gaga, a mi idemo u podrum, ne znam, ali više ozbiljno ne računam ni na koga osim na moju publiku. Jedino tamo dajem 100 odsto sebe, za tri sata koncerta izgubim tri kilograma i to je jedini način na koji funkcionišem, jer ovim novim putevima ja ne mogu, star sam i dosadan – ispričao je muzičar za Wine style.

https://www.youtube.com/watch?v=2-iyMOVxPsg

HL/Izvor: Wine style

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime