Fulsome X, Shift i LBT 5. novembra na Pančevačkom džez festivalu

0
295
Oglasi
Wolfgang Puschnig (Fulsome X)/ Photo: Promo (dozvoljeno za objavljivanje)
Wolfgang Puschnig (Fulsome X)/ Photo: Promo (dozvoljeno za objavljivanje)

Na 24. izdanju Pančevačkog džez festivala, koje će biti održano od 4. do 7. novembra 2021. u Dvorani KC Pančeva, publika će u petak, 5. novembra moći da pogleda koncerte sastava Fulsome X, Shift i LBT.

Program druge festivalske večeri će u 19:00 časova u DKC Pančeva otvoriti internacionalni sastav austrijskog saksofoniste Wolfganga Puschniga – Fulsome X.

Još kao mladić ovaj saksofonista je bio jedan od suosnivača čuvenog Vienna Jazz Orchestra, koji će i danas ostati upamćen kao jedan od najkreativnijih sastava u istoriji evropskog džeza.

Pored muzičara sa matične scene, saradnici su mu bili i američki velikani Linda Sharrock i Jamaaladeen Tacuma, a svirao je i u postavama legendarne Carle Bley.

Od osamdesetih paralelno gradi i bendlidersku karijeru. Projekat Fulsome X posvećen je filadelfijskom gitaristi Ricku Iannaconeu i zasniva se na izvođenju njegovih neobjavljenih kompozicija.

Ovaj autor je stvarao u duhu “harmolodije“ koju je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih razvio fri-džez pionir Ornette Coleman, neobičnim spajanjem slobodnog džeza i fanka.

Antonio Sanchez (Shift )/ Photo: Justin Bettman (dozvoljeno za objavljivanje)
Antonio Sanchez (Shift )/ Photo: Justin Bettman (dozvoljeno za objavljivanje)

Od 20:30 u istom prostoru nastupiće jedan od najpoznatijih džez bubnjara današnjice, Antonio Sanchez, sa svojom postavom Shift i projektom “Bad Hombre” naslovljenim po istoimenom albumu ovog muzičara.

Meksičko-američki bubnjar slavu u svetu džeza je stekao sa legendarnim Patom Methenyjem Garyjem Burtonom, Chickom Coreaom i mnogim velikanima žanra, dok ga je šira publika upznala kao autora vanserijske muzike za film “Čovek ptica” meksičkog reditelja Alejandra Gonzáleza Iñárritua, koji je potom osvojio i četiri Oskara, uključujući i glavnu nagradu za najbolji film.

Na albumu “Bad hombre” proslavljeni bubnjar je osmislio kompozicije, aranžmane i snimio sve instrumente, fokusirajući se na interakciju bubnjeva, klavijatura i elektronike.

Publika Pančevačkog džez festivala saznaće kako ovakav individualni poduhvat može da zvuči uživo, kada će se Sanchezu na sceni pridružiti vokalistkinja Thana Alexa, klavijaturista BIGYUKI i basista Lex Sadler.

LBT/ Photo: Richard Stoehr (dozvoljeno za objavljivanje)
LBT/ Photo: Richard Stoehr (dozvoljeno za objavljivanje)

Program drugog dana festivala će u 21:50 u Foajeu KCP-a zatvoriti nemački trio LBT, koji čine pijanista Leo Betzl, kontrabasista Maximilian Hirning i bubnjar Sebastian Wolfgruber.

Kroz samo naizgled jednostavan spoj klasičnog džez trija i tehno muzike, LBT demonstrira bogatstvo sviračkih finesa i suptilnih dinamičkih varijacija nastalih tokom osmogodišnjeg zajedničkog staža u bendu.

Njihova interakcija i improvizacija se rađa na muzici minimalističkog sadržaja, koja u koncertnim izdanjima dobija novu dimenziju kroz pažljivo pozicionirane sviračke bravure trojice muzičara.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime