Fli pobesneo na Trampa: Zašto ukidate muzičko obrazovanje, to je zlostavljanje dece?!

0
210
Oglasi

Basista benda RCHP, Fli oštro je osudio nameru Trampove administracije da ukine muzičko obrazovanje u državnim školama.

Fli/ Photo:Facebook @fleaRHCP
Fli/ Photo:Facebook @fleaRHCP

Ovaj postupak uporedio je sa zlostavljanjem dece jer je, kako kaže, njega muzika spasila sa stranputice kojom je krenuo u mladosti.

Fli je svoj program pod nazivom Silverlake Conservatory of Music pokrenuo 2001. godine, posle posete srednjoj školi Fairfax Senior, koju je pohađao. Tom prilikom ostao je užasnut činjenicom da škola skoro uopšte nije imala muzičku opremu ni instrumente.

– Imali su jednu akustičnu gitaru, bumboks i učitelja koji nije bio plaćen za to što je radio. Učenici koji su bili zainteresovani za muziku sedeli su u krugu i pričali na tu temu. Ništa konkretnije im nije bilo dostupno – rekao je basista i dodao:
– Bio sam šokiran! Pitao sam gde vam je orkestar, neki bend, nešto?! Rečeno mi je da su novčana sredstva ukinuta i da je zbog toga muzičko obrazovanje pretrpelo takav gubitak.

Red Hot Chili Peppers/Photo: facebook@ChiliPeppers/Fan photos
Red Hot Chili Peppers/Photo: facebook@ChiliPeppers/Fan photos

Fli je objasnio da ga je muzika spasila u životu i da je to razlog zbog koga ga je cela situacija toliko šokirala i pogodila.

– Dok sam bio u srednjoj školi nije mi se pisalo dobro. Krao sam, provaljivao ljudima u kuće, drogirao se, bežao sa časova i pušio marihuanu. Jedina stvar koja mi je pomogla da prevaziđem tu lošu fazu je muzika. Ona je bila moj spas. Jedino što mi se sviđalo u to doba je bilo to što sam svirao u bendu.

Zbog toga je i pokrenuo program Silverlake. Fli je siguran da i drugu decu muzika može da spasi kao što je njega. On veruje da bi svi trebalo da se udruže, pogotovo od kako je Tramp došao na vlast i od kad je najavljeno pooštravanje mera štednje.

– U ovom trenutku bi svi trebalo da udružimo. Nije u pitanju samo muzika, već sve umetnosti. Ovim putem želim da apelujem na sve stanovnike naše zemlje da daju sve od sebe i pomognu. Svugde oko nas su siromašni ljudi, ljudi koji nemaju za osnovne stvari, kao što su hrana ili odeća, nemaju krov nad glavom. Dati sve od sebe da se njima pomogne je stvarno fenomenalna stvar.

Bend će nastupati 9. septembra na humanitarnom koncertu u zgradi koju je bend otkupio i u kojoj se nalazi sedište programa.

– Konačno smo uspeli da otkupimo zgradu i sada imamo zaista velik i prelep prostor. Trenutno tu dolazi oko 800 dece. Svako ko bude došao na koncert će moći da vidi šta se ovde dešava i bude deo toga. Učitelji su mnogo napredovali, način na koji držimo grupne časove je postao mnogo bolji. Organizacija je prešla na mnogo viši nivo. Jedino što smo želeli je da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna, a to smo i uspeli.

Izvor: I.N./diffuser.fm

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime