Filmovi o rave kulturi 90-ih… Čas urbane istorije u Dorćol Platzu u saradnji sa Dok’n’Ritam festivalom

0
269
Photo: Srđan Veljović
Oglasi

Vreme je za čas urbane istorije u Dorćol Platzu u saradnji sa festivalom muzičkog dokumentarmog filma Dok’n’Ritam.

Tema je ovog puta rave kultura 90- ih godina u Beogradu. U vreme kad je Srbija bila pod sankcijama, gradovi bombardovani, a narod dane provodio na ulicama i u skloništima, neki ljudi svoju sreću pronalaze u tek začetoj “rave” supkulturi.

– U četvrtak, 28. decembra za vas smo pripremili dve filmske projekcije nakon kojih će legendarni DJ Lale, aktivan na sceni još od 1994. vrteti retro set sa vinila, pripremljen specijalno za ovu priliku – kažu organizatori.

Ulaznice po ceni od 500 dinara mogu se kupiti na licu mesta, na dan dešavanja.

Proglašenjem najboljih filmova i koncertima bendova Monah i KKN završen 8. Dok’n’Ritam festival

Film ovenčan nagradom ovogodišnjeg izdanja festivala Dok’n’Ritam, “Bajka bespovratnog vremena” priča nam upravo o tim danima i uticaju koji je ova supkultura ostvarila u urbanim gradskim sredinama. Nakon filma, sledi specijalan DJ vinil retro set, samo za ovu priliku, DJ Lale b2b ZMIX (Happy people).

Filmovi o Rave kulturi 90-ih, vizual

Film “Bajka Bespovratnog vremena”

Od Detroita, preko Čikaga, pa sve do Mančestera, Berlina ili Beograda, sve jedno, bez obzira da li pripada klubskoj (underground) sceni ili velikim rejvovima, elektronski zvuk postaje neka vrsta nove muzičke religije čija fenomenologija uveliko nadrasta elementarni muzički nivo.

Ovakva teza pogotovo dobija na značenju ukoliko se koristi kao polazište za bavljenje načinom na koji se ovdašnja klubska scena stvarala i razvijala s obzirom na krajnje specifične političke, sociološke i kulturološke okolnosti koje obeležavaju našu zemlju i period devedesetih godina prošlog veka.

St im u vezi, akteri koji su direktni svedoci tog vremena, pioniri jedne nove supkulture, nevezano od njihovih uloga, pozicija ili profesija, ispričaće nam svoju bajku – bajku o bespovratnom vremenu.

Reditelj: Pavle Terzić Produkcija: TAG media, koproducent: Technokratia

Film “Sub Berlin – The Story of Tresor”

Klub Tresor u Berlinu; smešten u nenadograđenom sefu iznad bombardovane robne kuće otvorio je svoja vrata usred opšte konfuzije i ekstaze koja je zahvatila grad kad je pao zid. Niske tavanice, industrijski dekor, i opšti nekontrolisani ambijent stvorili su platformu ne samo za tehno u Berlinu već i za scenu koja se formirala preko Atlantika u Detroitu. Brzo je postao drugi dom za umetnike poput Juana Atkinsa, Jeffa Millsa i Blakea Baxtera kao i brojne nemačke DJ-eve. Film je režirao Tilmann Künzel.

Sub Berlin prati istoriju kluba od početka 90-ih, do zatvaranja originalne lokacije 2005. Uključuje intervjue sa mnogim umetnicima koji su nastupali u klubu, od Atkinsa do Svena Vatha, i originalnog osnivača Dimitrija Hegemana.

Četvrtak, 28.12. satnica:

18:30 film Sub Berlin – The Story of Tresor, 83′, Ger, 2012, Tilmann Künzel
20:00 Bajka bespovratnog vremena, 125′, Srb, 2023, Pavle Terzić
Nagrada publike Osmog festivala @doknritamfest
Razgovor sa ekipom filma
22:15 LALE b2b ZMIX (Happy people) DJ vinyl retro set

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime