FILM “ZOVEM SE NERO” POBEDNIK 22. FAFA

0
226
FAF/Promo
Oglasi

Dodelom nagrada za najbolje filmove i projekcijom filma “Toni Erdman” u subotu uveče svečano je zatvoren 22. Festival autorskog filma.

Ovogodišnji Festival autorskog filma završen je dodelom glavnih nagrada u Domu omladine. Gran pri “Aleksandar Saša Petrović“, u iznosu od 5.000 evra, za najbolji film glavnog, takmičarskog programa pripao je filmu “Zovem se Nero”, iranskog reditelja Rafi Pitsa, a u ime fondacije Aleksandar Saša Petrović zahvalio se profesor Božidar Radenković.

Ovu odluku, jednoglasno, doneo je tročlani međunarodni žiri festivala koji je radio u sastavu: Gurvinder Sing, reditelj filma “Četvrti pravac”, prošlogodišnji pobednik festivala, generalna direktorka NIPKOW programa Petra Vajsenburger, kao i jedna od najcenjenijih poljskih rediteljki današnjice Malgoržata Šumovska.

[infobox title=’9 dana, 81 film, 24.000 gledalaca… Kapa dole’]fafglavnaNa repertoaru 22. FAF-a prikazano je 81 filmsko ostvarenje u devet festivalskih dana u periodu od 25. novembra do 3. decembra u deset bioskopskih sala. Festival je do sada posetilo oko 24.000 gledalaca, a ostvarenja koja su izazvala najveće interesovanje publike biće prikazana na BIS od 4. do 7. decembra u Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra Beograda i bioskopu “Fontana”.[/infobox]Kako su članovi žirija naveli u obrazloženju odluke “Zovem se Nero” je hrabri prikaz potrage za identitetom i poštovanjem u svetu punom konflikta i ograničenja koja stvaraju stalež, rasa, nacionalna pripadnost; kao i ograničenja običnih građana koji se koriste kao oruđe u mašineriji rata, da bi na kraju bili žrtvovani i odbačeni na oltaru patriotizma.

Reditelj Rafi Pits nažalost nije bio u mogućnosti da prisustvuje svečanom zatvaranju, ali se publici obratio putem video poruke u kojoj je izrazio svoje veliko oduševljenje i zahvalnost:

FAF/Promo
FAF/Promo

“Želeo bih da se zahvalim članovima žirija, kao i svima koji su mi pomogli da snimim ovaj film. Aleksandar Saša Petrović, po kome je i Gran pri festivala dobio ime, ima citat sa kojim sam se poistovetio, a u kome osećam odjek svog filma: ‘Bože, ako mi podariš još jedan život posle smrti, dopusti da budem Ciganin. Dopusti da sam izaberem jedan od puteva: put radosti koji će od mene načiniti srećnog čoveka, ili put smrti i susret sa tobom.’ Tako da samo želim da kažem da je ovo velika čast, veoma sam dirnut i voleo bih da sam u Beogradu, kako bih podelio ovaj trenutak sa vama. Hvala što mi dajete hrabrost da nastavim dalje.”

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Kristi Puiju za film “Sijeranevada”. Žiri je objasnio da ovaj reditelj spaja različite likove koji su suočeni sa svakodnevnim strahovima u apsurdnom i komičnom zbližavanju šire porodice i da pri tome on daje sve od sebe, iznoseći na videlo sve ono što ispunjuje naše savremene brige, nerviranja i nedoumice. Odvažno vođstvo glumaca u jednom zatvorenom prostoru sa minimalnim pokretima kamere menja običaje snimanja i montaže, čineći osvežavajuće pripovedanje mogućim.

Specijalnu nagradu žirija dobio je film “Album“ čiju režiju potpisuje Mehmet Kan Mertoglu, a uz obrazloženje da je ovo obmanjujuća i prodorna priča o časti i privatnosti unutar društvenih vrednosti u sve većoj mašineriji državnog nadzora: “Precizno ispričan i sačinjen od jasnih slika, Album je zreo i pronicljiv prvenac”.

FAF/Promo
FAF/Promo

Žiri u sastavu Ivan Ikić, Ivan Salatić i Tanja Šljivar jednoglasno je odlučio da nagradu za najbolji film u selekciji Hrabri Balkan dodeli filmu “Tranzicija” rediteljke Milice Tomović. Žiri je istakao da se hrabrost rediteljskih izbora Milice Tomović ne ogleda samo u tretmanu teme promene pola, nego i u njenim estetsko-formalnim rešenjima. Portretisanje porodice kao funkcionalne, integrativne i jedine jedinice srpskog tranzicionog društva koja svojim članovima pruža osećaj istinskog pripadanja, prihavatanja i ljubavi, izuzetak je, pa možda i jedinstven slučaj u srpskom filmu. Milica Tomović suptilnim vizuelnim rešenjima, temeljnim pripremnim radom sa glumcima i preciznim dijalozima najavljuje beskompromisan rediteljski opus.

Na samom kraju ceremonije i neposredno pre poklona volontera i tima festivala publici se obratio i dobitnik Srebrnog medveda, reditelj Andreas Dresen:

– Zavoleo sam ovaj festival, pre svega zato što ovde nema taštih ljudi koji paradiraju crvenim tepihom. Ovo je festival koji nam pruža jedno uživanje u umetnosti. Zajedno smo se smejali, plakali, razmišlljali o ovom čudnom svetu koji nas okružuje.

FAF/Promo
FAF/Promo

Nakon svečane ceremonije prikazan je film “Toni Erdman“ nominovan za ovogodišnjeg evropskog Oskara i time je zvanično zatvoren 22. Festival autorskog filma.

 

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime