Film “Radnička klasa ide u pakao” pobednik Subversive film festivala u Zagrebu, nagrađen i u Portugaliji

0
89
Radnička klasa ide u pakao. MCF promo
Oglasi

Film “Radnička klasa ide u pakao” osvojio je nagradu Wild Dreamer “Dragan Rubeša” za najbolji igrani film na 17. Subversive Film Festivalu održanom u Zagrebu, gde je i imao hrvatsku premijeru, uoči početka prikazivanja u tamošnjim bioskopima.

Tema ovogodišnjeg izdanja festivala je “Živeti bez kapitalizma”.

Zlatna palma u Kanu za film “Anora” američkog reditelja Šona Bejkera

Subversive Film Festival je ove godine u glavnom takmičarskom programu prikazao filmove autora kao što su Ališa Rohvaher, Bertrand Bonelo i Ali Ahmadžadeh, čiji je film “Kritična zona” i otvorio festival, a ove godine ugostiće najpoznatiju predstavnicu Crnog makrsizma Anđelu Dejvis.

Radnička klasa ide u pakao. MCF promo

Prethodnih godina festival je bio domaćin imenima kao što su Oliver Stoun, Slavoj Žižek, Aleksis Cipras, Džošua Openhajmer, Želimir Žilnik i drugi.

U obrazloženju žirija koji je radio u sastavu Paola Gosalveza, Ejla Kovačevića i Toma Vajbela stoji:

“Đorđevićev film pridružuje se dugoj istoriji borbe za socijalnu pravdu u kojoj oni suočeni sa gubitkom svojih radnih mesta, zatvaranjem svojih fabrika i korumpiranom privatizacijom društvenog vlasništva, pribegavaju naizgled apsurdnim sredstvima kako bi izborili svoja prava.

Radnička klasa ide u pakao. MCF promo

Duga filmska istorija subverzivnih obrada tih borbi ovde pronalazi novi subverzivni obrt kada se suočava sa nesvetim moćima sadašnjosti u formi satanističkih rituala. Svojim filmom Đorđević stvara apsurdnu parabolu subjektivnog beznađa pred đavolskim bratstvom crkve, korupcijom i kapitalom uz zapanjujuću i bizarnu izvedbu ansambla.”

Takođe, “Radnička klasa” je u petak osvojila i prvu nagradu na Maia International Film festivalu u Portugaliji.

Podsetimo, “Radnička klasa ide u pakao” je prošle godine premijerno prilazan na internacionalnom festival u Torontu. Nakon toga je prikazana na festivalima u Talinu, Geteborgu, Sofiji, Visbadenu… Film je na beogradskom FEST-u osvojio tri nagrade, među kojima je i nagrada za najbolju režiju.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime