“Film je promenio svet”… Miša Radivojević, Darko Bajić i Siniša Cvetić predstavili ostvarenje koje će zatvoriti 17. Beldocs

0
112
Petar Mitrić, Miša Radivojević, Darko Bajić i Siniša Cvetić/ Photo: Promo (Preventer)
Oglasi

Na konferenciji za medije u okviru tekućeg Beldocs festivala, predstavljeno je ostvarenje koje zatvara 17. Beldocs – “Film je promenio svet“. Film su predstavili reditelji, Darko Bajić i Siniša Cvetić, kao i protagonista, Miša Radivojević – reditelj i scenarista.

“Film je promenio svet“ je film o reditelju i scenaristi Milošu Miši Radivojeviću, koji je od vremena “crnog talasa“ do danas, svojim ostvarenjima sačuvao poziciju radikalnog filmskog autora i jednog od najvažnijih predstavnika art filma u jugoslovenskom i evropskom kontekstu.

Sam film je deo jednog većeg serijala koji bi trebalo da se bavi filmskim nasleđem, koja će nas “čekati u budućnosti“. Ceo projekat se zove “Film davne budućnosti“, čiji je autor i moderator Darko Bajić, i reditelj, Darkov student, Siniš Cvetić.

Photo: Promo

Koncept je kreiran s ciljem da sačuva iskustvo reditelja koji su obeležili kinematografiju Srbije. Ovaj model očuvanja i prezentovanja kulture sećanja pokazao se kao atraktivan i veoma delotvoran.

Premijera prvog filma koji nosi naziv po projektu “Film davne budućnosti“ organizovana je u velikoj sali MTS dvorane uz prisustvo više od 1000 gledalaca i filmskih profesionalaca. Mediji su s velikom pažnjom tretirali ovaj projekat, a sa velikim pijetetom i radoznalošću posvetili medijski prostor akterima filma – Đorđu Kadijeviću, Bori Draškoviću, Miši Radivojeviću i Zdravku Šotri čije intervjue ljubitelji njihovih filmova dugo nisu imali prilike da pročitaju i vide.

Darko Bajić/ Photo: Promo: (Beldocs)

– Iskustvo filmske trake je jako važno da se ugradi u novu tehnologiju. Jer nova tehnologija do besmislenosti ubrzava stvari. Bioskop je jako bitan jer tu komuniciramo sa filmom, jer taj film je poslednjih godina jedino slobodno ostrvo … Ovaj film na pravi način želi da sačuva iskustvo ljudi koji su snimali filmskom trakom, ne zato što je to nešto genijalno, nego zato što kada smo snimali filmskom trakom, u tim trenucima smo se osećali kao da nam je Bog dao nagradu. I upravo u ovom filmu o Miši Radivojeviću on sam kaže da je film promenio svet – rekao je Bajić.

Siniša Cvetić, kao glas jedne mlađe generacije u ovom filmu, rekao je – Profesor mi je predložio da napravimo razgovor sa čuvenim rediteljima i kad smo shvatili koga smo uspeli da dobijemo, morali smo ozbiljno da se pripremimo i da nađemo dobru rezoluciju svih filmova ovih velikih reditelja, za montažu. Tako da je ovaj film važan i kao neko očuvanje njih kao reditelja, njihovog načina razmišljanja i kao želja da se probudi interesovanje kod mlađih generacija za njihove filmove.

Miša Radivojević/ Photo: Stefan Vačić

Miša Radivojević je na kraju istakao da je film “Film je promenio svet“ i ceo projekat “Film davne budućnosti“ znak jedne plemenite namere autora da odabere grupu doajena, u vrlo teškom vremenu za kulturu i da je zahvalan za takav gest u koji je uložen rad i poštovanje prema svim tim ljudima.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime