Facebook i Instagram se povlače iz Evrope? Ne mogu da ispune EU standarde zaštite podataka…

0
214
Facebook/Photo: Pixabay
Oglasi

U kompaniji Facebook tvrde da je, zbog novih propisa koji utiču na način razmene podataka između EU i SAD, dovedeno u pitanje funkcionisanje njihove osnovne mreže i Instagrama u Evropi.

Kompanija je još 10. septembra podnela dokumenta Visokom irskom sudu. Facebook je osporio preliminarnu naredbu koju je ranije ovog meseca izdao irski Nadzorni organ za zaštitu podataka.

Komesar za zaštitu podataka zapretio je da će blokirati Facebook u prebacivanju podataka iz EU u SAD, a sve zbog zabrinutosti zbog privatnosti.

– U slučaju da podnosilac zahteva (Facebook) bude podvrgnut potpunoj suspenziji prenosa podataka korisnika u SAD, pošto smatramo da je to ono što nadležni nadzorni organi predlažu, podnosiocu zahteva nije jasno kako bi, u tim okolnostima, mogao da nastavi da pruža usluge Facebooka i Instagrama u EU – izjavila je šefica za zaštitu podataka kompanije Facebook za Irsku, Ivon Kunan, dodajući da Facebook ima 410 miliona aktivnih korisnika mesečno u Evropi.

MA, KO NAS ŠTA PITA? ZAKERBERG ODLUČIO DA UBIJE MUZIKU NA FACEBOOKU – I TAČKA! I IMA SAVRŠENO GLUPO OPRAVDANJE ZA TO…

Iz kompanije međutim tvrde da ovakva izjava ne predstavlja pretnju povlačnja sa tržišta EU.

– Facebook ne preti povlačenjem iz Evrope. Pravni dokumenti podneti irskom Visokom sudu pokazuju samo jasnu realnost o tome da se Facebook i mnoga druga preduzeća, organizacije i pružaoci usluga, oslanjaju na prenos podataka između EU i SAD kako bi funkcionisao njihov rad – navodi se u saopštenju PR službe Facebooka.

– Nedostatak sigurnog, i legalnog međunarodnog prenosa podataka, štetiće ekonomiji i kočiti rast preduzeća zasnovanog na podacima u EU – dodaje se u saopštenju.

ZBOGOM GOOGLE, ZBOGOM FACEBOOK… NIL JANG POVUKAO NEVEROVATAN POTEZ I POSLAO PORUKU ZAKERBERGU

Vice News, koji je dobio punu verziju saopštenja, izvestio je da se tehnološki gigant takođe žalio da se prema njemu postupa nepravično, jer nijedna druga američka tehnološka kompanija nije bila na sličnoj meti nadzornog organa.

Preliminarna naredba službe za monitoring, dovela je u pitanje to, da li sistem koji Facebook trenutno koristi za slanje podataka u SAD, ima pravnu snagu po zahtevanim standardima.

STIVEN KING OBRISAO SVOJ FACEBOOK NALOG… DOSTA MU JE POLITIKE, LAŽNIH VESTI I ZADIRANJA U PRIVATNOST

Pomenuti standard (Standard Contractual Clauses) je u julu smatran važećim kao mehanizam za prenos podataka među državama, nakon što je EU deaktivirala dugogodišnji sporazum o prenosu podataka između EU i SAD.

Međutim, da bi se kvalifikovale za te standarde, države moraju da pokažu dovoljno visok nivo zaštite privatnosti podataka, a zabrinjava to što se američki sistem nadzora podataka samo u malom delu podudara sa visokim standardima EU o privatnosti.

HL/Izvor: rts.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime