EP “Isidora Žebeljan Live“ prvo izdanje fonda “StayCreative – OstaniKreativan”

0
158
Oglasi

Pre godinu dana pokrenuot je formiranje fonda “StayCreative – OstaniKreativan“ (Mascom i britanska izdvačka kuća The state51 Conspiracy) sa ciljem da pomogne umetnicima u doba pandemije.

Posle izbora kandidata i opsežnih priprema, ove dve izdavačke kuće počele su 15. marta sa objaljivanjem muzičkih dela odabranih autora.

Prvo će se na svim striming servisima naći EP našeg najistaknutijeg kompozitora – akademika Isidore Žebeljan, jednog od najoriginalnijih stvaralaca u muzici 21. veka koja nas je prošle godine iznenada i prerano napustila.

Isidora je sa velikim entuzijazmom pripremila selekciju kompozicija koje do sada nikada nisu objavljene. Na pomenutom EP izdanju, pod nazivom “Isidora Žebeljan Live“, naći će se njena tri koncertna snimka.

Isidora Žebeljan/ Three Curious Loves artwork
Isidora Žebeljan/ Three Curious Loves artwork

Prva kompozicija pod nazivom “Kad je Bog stvarao Dubrovnik (When God Created Dubrovnik)” pisana je za Brodsky Quartet, kao porudžbina City of London festivala 2013. godine.

“Koncert za violinu i kamerni orkestar” (Three Curious loves, concerto for violin and chamber orchestra) nastao je kao porudžbina Eduard van Beinum fondacije iz Holandije i pisan je za violinsitu Danijela Roulanda, koji ga je premijerno izveo u okviru Stift festivala, 2017. godine.

Ova kompozicija je jedno od najznačajnijih dela u opusu Isidore Žebeljan i remek-delo savremene koncertantne literature za violinu.

“Psalm 78” (Salmo 78), za mešoviti hor, nastao je kao deo projekta četiri vodeća svetska kamerna hora – Holandski kamerni hor, Triniti hor iz Njujorka, Norveški solisti i Talis skolars iz Velike Britanije – koji su osmislili izuzetan projekat koncertnog izvođenja svih 150 psalama, komponovanih tokom 10 vekova.

Samo sedam savremenih kompozitora iz celog sveta dobilo je porudžbinu za po jedno novo delo na stihove psalama, a među njima i Isidora Žebeljan.

Ona je izabrala stihove iz 78. psalma (37, 38. i 39. stih) i to u prevodu na portugalski jezik. Premijera dela održana je 2017. godine na Festivalu stare muzike u Utrehtu, u izvođenju Holandskog kamernog hora, a kasnije je izvedena i na koncertu u Linkoln centru u Njujorku, u okviru White Light Festivala.

Isidora Žebeljan/ Photo: Željko Jovanović (promo, Red Communication)
Isidora Žebeljan/ Photo: Željko Jovanović (promo, Red Communication)
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime